Vánoční bramborový salát dle pivovarské restaurace OSSEGG
Nejlepší vánoční bramborový salát umí maminka. A na tom asi nikdo nic nezmění. Pokud máte odvahu a chcete letos zkusit trochu jiný, máme pro vás recept od šéfkuchaře Lukáše Holého z Pivovarské restaurace OSSEGG v Praze na Vinohradech.

Bramborový salát
Suroviny:
1 kg brambor varného tipu A anebo brambory Grenaille, které se vám budou snadno a rychle vařit
1× menší cibule bílá nasekané najemno
1× menší cibule červená nasekané najemno
1× svazek jarní cibulky nasekané najemno
2× lžíce jemně nasekané pažitky
200 g kvalitní a tučné zakysané smetany
5× lžíce pivní majonézy OSSEGG
100 g kvalitní uzené slaniny / my jsme použili naší pivní, kterou si v OSSEGGU vyrábíme sami/
100 g sýra s modrou plísní / my jsme použili uzenou Nivu /
3 x kulička nového koření
3× kulička celého pepře
2× list bobkového listu
1× větvička čerstvého rozmarýnu
sůl, pepř na dochucení
Suroviny na pivní majonézu Ossegg
3 žloutky
lžička ostré hořčice
50 ml černého piva Balthasar 13 OSSEGG Praha
šťáva a kůra z jednoho citronu
sůl, pepř a drcený kmín
200 ml slunečnicového oleje
Postup:
Tyčovým mixérem spojíme žloutky, hořčici, pivo, pepř, kmín, sůl a citron a potom postupně přidáváme olej a šleháme do požadované konzistence majonézy.
Postup na salát:
Brambory dobře umyjeme pod studenou vodou a uvaříme do měkka v osolené vodě do které jsme přidali divoké koření a větvičku rozmarýnu. Necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na větší kostky. My jsme použili brambory Grenaille, tak jsme nemuseli loupat a jen jsme je rozpůlili.
Všechny druhy cibulí pokrájíme velmi najemno, dáme si záležet. Zakysanou smetanu osolíme a opepříme, spojíme s majonézou. Uzenou slaninu nakrájíme na malé kostičky a na rozpálené pánvi orestujeme do zlatova, slijeme tuk a necháme vychladnout.Sýr nastrouháme na hrubém struhadle.
Všechny ingredience vložíme do mísy a promícháme pečlivě se smetanovo-majonézovou zálivkou, aby se vše spojilo v kompaktní hmotu. Dochucujeme solí a pepřem, se solí už opatrně, sýr je docela dost výrazný. Salát můžeme ozdobit červenou cibulkou nakrájenou na jemné plátky, nasekanou chilli papričkou, kterou zbavíme semínek a pažitkou.
Pivovarská restaurace OSSEGG Praha, Římská 45, Praha 2 – Vinohrady