Vánoční Kuchařce pro dceru vám usnadní přípravy na svátky | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Vánoční Kuchařce pro dceru vám usnadní přípravy na svátky

4. 12. 2012

Připravte si vánoční cukroví nejrozličnějších tvarů i chutí. A jestli pořádně nevíte, jak na to, zalistujte knihou Jany Florentýny Zatloukalové Vánoční Kuchařka pro dceru, která už pomohla do kuchyně mnoha kuchařkám začátečnicím. Najdete tu vše, co budete během adventu, vánočních svátků, na Silvestra i na Nový rok potřebovat. Recepty pro dlouhé adventní večery, cukroví, slavnostní menu i chuťovky pro přátele a návštěvy, navíc i rady, jak si práci zorganizovat, abyste si svátky mohla užít v pohodě spolu s ostatními. Vydalo nakladatelství Smart Press. Nabízíme vám z knihy recepty na perníčky, čokoládové lanýže a horkou čokoládu.

Horká čokoláda

Vyberte si čokoládu, která má zhruba 70 % kakaové hmoty a neobsahuje žádné přidané rostlinné tuky. Taková čokoláda vám dá možnost ji poznat blíž. Nepříjemně hořkými, příliš kyselými, přeslazenými a uměle dotučněnými čokoládami se už nenechte nikdy nachytat. O tom svět čokolády opravdu není. Uvařte si malý šálek opravdové horké čokolády, tmavé a husté jak bezměsíčná noc a hebké jako samet. Následující recept získala Jana Florentýna Zatloukalová od pana Hlavy, který provozuje svoji čokoládovnu v Jihlavě.

Suroviny na 8 malých sytých porcí: 150 g čokolády s obsahem kakaa nad 60 %, 250 ml mléka, 1 zarovnaná lžička solamylu

Postup:

V nádobě s dvojitým dnem rozehřejte čokoládu na teplou přibližně 50 °C. Ve druhé nádobě přiveďte k varu mléko a tím za stálého míchání zalijte rozehřátou čokoládu.

V malé trošce vody rozpusťte solamyl, přidejte k čokoládě na zahuštění a neustále přitom promíchávejte, dokud se čokoláda a mléko nespojí do husté směsi.

Tip: Jakmile vás tato základní verze začne trochu nudit, zkuste jí dodat švih pálivými papričkami. Nejprve do mléka přidejte jednu malou sušenou čili papričku, přiveďte k varu a odstavte. Až mléko zchladne na teplotu kolem 50 °C, přes cedník ho přilijte k rozehřáté čokoládě. Jindy zase můžete zkusit drcenou vanilku nebo kousek skořice.

Perníčky, které jsou hned měkké

Suroviny: 400 g hladké mouky, 140 g cukru moučka, 50 g másla, 2 vejce, 2 lžíce dobrého tekutého medu, 1 lžička jedlé sody, 1 lžička perníkového koření, 1 žloutek na potření po upečení, bílková poleva na ozdobení

Postup:

Smíchejte všechny suché přísady v misce, přidejte ostatní ingredience a ručně zpracujte na měkké těsto. Pokud máte kuchyňského robota, prostě do něj vše nasypte a nechte ho, aby práci udělal za vás. Hotové těsto je – jak Andrea říká – měkké a poddajné asi jako pružná plastelína. Zabalte ho do mikrotenové fólie a nechte přes noc odležet v lednici.

Troubu předehřejte na 160 °C a plechy na pečení (budete potřebovat nejmíň dva) vyložte tím správným papírem. V malé misce vidličkou rozmíchejte žloutek s jednou lžící vody z kohoutku. Odleželé těsto vyválejte na pomoučněném vále na tloušťku asi půl centimetru, vykrájejte tvary a skládejte je na plech. Pečte 8–10 minut a ihned po vytažení potřete horké kousky na horní straně rozšlehaným žloutkem, aby dostaly pěkný lesk. Nechte je vychladnout na mřížce a teprve pak zdobte polevou – úplně stejným způsobem, jak jsem to už popsala u perníkové chaloupky.

Jednoduché a rychlé čokoládové lanýže

Suroviny: 70 g smetany ke šlehání, 100 g másla, 60 g cukru (může být i méně), 200 g kvalitní čokolády, 2 lžíce likéru dle vlastní volby, kakaový prášek na obalení (zhruba 3 lžíce)

Postup:

Do malého kastrůlku odvažte smetanu, máslo a cukr. Za stálého míchání zahřívejte na středně silném ohni, avšak jen do okamžiku, než se cukr i máslo rozpustí. Pak ihned odstavte, přidejte najednou všechnu nalámanou čokoládu a vařečkou míchejte, dokud se všechna dobře nerozpustí. Tuhle směs uložte do druhého dne do chladu, aby ztuhla.

Rozložte na sebe dva nebo tři obyčejné papírové ubrousky a na ně doprostřed prosijte kakaový prášek. Lžičkou odkrajujte z dobře ztuhlé lanýžové hmoty menší kousky, bleskově je poněkud zaoblete konečky prstů a vzápětí obalte v kakau. Jde to velmi snadno, když střídavě nadzvedáváte všechny čtyři okraje ubrousků a nutíte tak kuličky putovat kakaovým práškem. Oklepejte a přendejte do malých papírových košíčků.

www.smartpress.cz


publikováno: 4. 12. 2012, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: čokoláda, sladkosti, Vánoce, vaříme

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+