Hlavní strana » Výživa a gastronomie » Článek
Vánoční štóla
21. 12. 2022
Vánoce jsou za dveřmi a vy jste nestihli upéct před týdny tradiční štólu? Nevadí. Vyzkoušejte štólu s Jaroměřickým tvarohem, která nepotřebuje zaležení v lednici, ale dá se podávat okamžitě po upečení.

Suroviny: 500 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 200 g cukru krupice, 2 vejce, 1/2 hery, 50 g sádla, 1 Jaroměřický jemný tvaroh, 3 polévkové lžíce rumu, 120 g rozinek, 120 g ořechů nahrubo posekaných, kandované ovoce, rozpuštěné máslo s rumem na potření, cukr na obalení
Postup přípravy:
- Suroviny zpracujeme v těsto. Přidáme ořechy a kandované ovoce.
- Z těsta vyválíme obdélníkovou placku asi 3 cm vysokou. Její delší okraje složíme do středu a výsledný užší obdélník ještě přeložíme na polovinu.
- Pečeme na 180 stupňů asi 45 minut.
- Po upečení potřeme rozpuštěným máslem a bohatě pocukrujeme moučkovým cukrem.
- Štolu není nutné nechat týdny v lednici rozležet. Je možné ji hned podávat.
publikováno: 21. 12. 2022, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: dezerty, pečení, Vánoce