Vánoční štóla | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Vánoční štóla

21. 12. 2022

Vánoce jsou za dveřmi a vy jste nestihli upéct před týdny tradiční štólu? Nevadí. Vyzkoušejte štólu s Jaroměřickým tvarohem, která nepotřebuje zaležení v lednici, ale dá se podávat okamžitě po upečení.

Suroviny: 500 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 200 g cukru krupice, 2 vejce, 1/2 hery, 50 g sádla, 1 Jaroměřický jemný tvaroh, 3 polévkové lžíce rumu, 120 g rozinek, 120 g ořechů nahrubo posekaných, kandované ovoce, rozpuštěné máslo s rumem na potření, cukr na obalení

Postup přípravy:

  1. Suroviny zpracujeme v těsto. Přidáme ořechy a kandované ovoce.
  2. Z těsta vyválíme obdélníkovou placku asi 3 cm vysokou. Její delší okraje složíme do středu a výsledný užší obdélník ještě přeložíme na polovinu.
  3. Pečeme na 180 stupňů asi 45 minut.
  4. Po upečení potřeme rozpuštěným máslem a bohatě pocukrujeme moučkovým cukrem.
  5. Štolu není nutné nechat týdny v lednici rozležet. Je možné ji hned podávat.

publikováno: 21. 12. 2022, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: dezerty, pečení, Vánoce

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+