Vejce jsou symbolem jara. Zajímavosti i rady | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Vejce jsou symbolem jara. Zajímavosti i rady

14. 4. 2022

Kraslice neboli zdobená vejce jsou odjakživa symbolem Velikonoc a potažmo také přicházejícího teplého období, kterého se všichni už jistojistě nemůžeme dočkat. Víte ale, proč jsou vajíčka znamením jara, kde je nakupovat, jak je skladovat a jak dlouho vydrží čerstvá?

Tradice zdobení vajíček se k nám dostala z Římské říše

Lidé si totiž už v předbiblické době vysvětlovali vznik života legendou o obrovském vejci, jež vyšlo z „božských úst“. A na základě této myšlenky pak dostalo vejce i svůj význam – znak plodnosti a hojnosti. Rolníci prý zakopávali čerstvá vejce před prvním zaoráním půdy, to, aby jim přinesla bohatou úrodu. Dávala se dokonce i zemřelým do hrobu na jejich poslední cestu, symbolicky je měla vyprovodit mezi starým a novým životem. Vejce totiž představovalo duši, která se pak pomyslně vypustí z tvrdé skořápky.

Jaká je trvanlivost?

Ačkoliv se s vejci setkáváme téměř denně, v trvanlivosti této pochoutky se vlastně tolik nevyznáme. V lednici nám mnohdy zůstanou poměrně dlouho a my pak přemítáme nad tím, kdy je ten nejvyšší čas vajíčko spotřebovat, nebo zda jej už rovnou vyhodit. Za ideální dobu, po kterou vejce skladovat, se považují dva, maximálně tři týdny. Nevyplatí se proto kupovat tzv. do zásoby. Zárukou čerstvosti je také nákup od lokálních dodavatelů. A jak poznáte, že je vejce skutečně čerstvé? Jednoduše! Platí totiž, že čím je vajíčko starší, tím je žloutek tekutější a je obtížné jej od bílku oddělit.

Pozor na uskladnění

Vejce skladujte špičkou dolů, ideálně v lednici při pěti až osmi stupních. Nesvědčí jim výrazné změny teploty, při kterých se často tvoří plísně. Proto dvířka lednice rozhodně nebudou tou správnou volbou k umístění. Také se doporučuje vajíčka vytáhnout z lednice asi o půl hodiny až hodinu dříve, než je začnete připravovat. Budou tak mít menší teplotní šok. A pozor! Nikdy vejce neumývejte, zbytečně byste jim narušili ochrannou mikroflóru.

Vajíčka a Velikonoce

Zvyk konzumovat vajíčka během jarních svátků pravděpodobně souvisel s půstem, jenž tradičním svátostem předcházel a při němž se vejce jíst nesměla. Proto lidé netrpělivě čekali, až postní doba skončí. Zároveň – stejně jako za pohanských dob – i v případě křesťanských svátků symbolizovala vejce nový život a naději, která měla souviset se zmrtvýchvstáním Ježíše. Barvení vajíček má pak historii delší, než jsou Velikonoce. Původně se takto totiž odlišovala ta uvařená od čerstvých.

Kam pro ta nejlepší?

Kvalita vajec je jednoduše závislá na kvalitě života slepice. Pokud tedy budete chtít, aby vaše vajíčka byla opravdu hodnotná, doporučujeme pro ně vyrazit na biofarmu. Zvířata zde totiž žijí v přirozených podmínkách. Samozřejmostí je možnost volného pohybu venku, slepice mohou dle libosti hrabat, popelit se a svůj jídelníček obohatit o nějakou tu žížalu, čerstvou trávu či bylinku, což se následně odráží na krásné barvě žloutku. Více o bio chovu a ekologickém zemědělství nabídnou stránky myjsmebio.cz. Na jaře navíc na farmě najdete spoustu mláďat, jako jsou kuřátka, jehňátka i kůzlata, a tak s sebou můžete vzít i děti a udělat si prima rodinný výlet. Spojíte tak příjemné s užitečným. A pokud nevíte, kam vyrazit, mrkněte na stránky www.lovime.bio nebo www.kamprobio.cz, kde najdete interaktivní mapy ekofarem po celé republice. Vajíčka v bio kvalitě seženete samozřejmě také v supermarketu, vždy ale dbejte na správné značení. Ta z ekologického chovu musí být vždy označena číslicí „0“ a na obale pak nesmí chybět loga biolistu a biozebry.

NÁŠ TIP: Pro vajíčka v bio kvalitě i voňavé bio sýry se vydejte na Biofarmu Košík u Nymburka. Primárně tu zpracovávají maso a mléko romanovských ovcí, nabízejí ale také agroturistiku. Nechybí tady prohlídky farmy, útulný penzion ani restaurace, kde vaří z lokálních surovin. Více informací najdete na www.farmakosik.cz.


publikováno: 14. 4. 2022, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: bio, cestování, nákupy, vejce, Velikonoce

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+