Velikonoční menu z Valašska | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Velikonoční menu z Valašska

12. 4. 2022

Vyzkoušejte recept se smetanovým špenátem a druhý typický velikonoční v podobě Velikonočního beránka.

Veselé Velikonoce

„Špenát se smetanou jsme pro Vás připravili především pro jeho úžasné účinky. Pochází z Persie a ve střední Evropě se prokazatelně pěstuje od 12. až 13. století. Špenát je právem považovaný za superpotravinu a to především díky vysokému obsahu vitamínů, minerálních látek, stopových prvků a různých antioxidantů. Významný je i podíl kyseliny listové, která je nezbytná pro růst, dělení buněk a také biotinu, takzvaný vitamin krásy pro hezkou pleť, vlasy, nehty,“ říká Zuzana Pavelková, marketingová manažerka Mlékáren Valašské Meziříčí. „Velikonoční beránek zase potěší naše chuťové pohárky, provoní byt, a navíc dodá tu správnou energii,“ dodává Zuzana Pavelková.

Špenát s kysanou smetanou z Valašska

Snadné / 45 minut / pro 2 osoby

Ingredience: 400 g mraženého špenátu, 200 g Kysaná smetana z Valašska, 80 g sýru Niva, 1 cibule, 3 stroužky česneku, 1 l studeného vývaru, olej, 1 vejce, 1 lžička mletého nebo drceného kmínu, mletý pepř, sůl

Příprava:

  1. Na rozehřátém oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku, zasypeme moukou, prosmažíme a zalijeme připraveným vývarem.
  2. Ochutíme prolisovaným česnekem, kmínem, pepřem a přivedeme k varu. Vaříme 20 minut.
  3. Poté přidáme mražený nebo čerstvý špenát a povaříme. Přidáme nahrubo nastrouhaný sýr, promícháme, odstavíme a vmícháme vajíčko.
  4. Na závěr zjemníme Kysanou smetanu z Mlékárny Valašské Meziříčí a dochutíme.
  5. Podáváme s volským okem, hovězím masem, nivou nebo i samostatně.

Velikonoční beránek

Snadné / 90 minut

Ingredience: 3 vejce, 150 g cukr moučka, 550 g Valašské Kyšky, 3 dl oleje, 600 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, 2 lžíce citronové šťávy, kůra z jednoho bio citronu

Příprava:

  1. Žloutky vyšleháme spolu s cukrem do světlé pěny.
  2. Poté přidáme olej, kyšku, šťávu a kůru z citronu a prosátou mouku s kypřícím práškem. Vše zamícháme dohromady.
  3. Ve vedlejší míse si vyšleháme bílky do tuhého sněhu a poté opatrně zašleháme do těsta. Formu vymažeme a vysypeme moukou.
  4. Dáme do předehřáté trouby na 170 stupňů a pečeme zhruba 60 minut.

publikováno: 12. 4. 2022, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: pečení, vaříme, Velikonoce

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+