Vsaďte na fermentaci a dopřejte si sezónní vitaminy i během zimy | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Vsaďte na fermentaci a dopřejte si sezónní vitaminy i během zimy

15. 9. 2022

Poměrně nenáročná i rychlá příprava a spousta živin prospěšných pro tělo. Fermentace se v posledních letech vrací zpátky na výsluní a vzhledem k pozitivům, která přináší, se vůbec není čemu divit! Mezi nejčastěji kvašené potraviny u nás sice patří tradiční zelí nebo okurky, nemusíte ale zůstat jen u nich. Vyzkoušejte třeba fermentovaný květák s kurkumou i jablka s medem, a objevte nové možnosti uskladňování potravin na zimu.

Metoda kvašení potravin vznikla před mnoha tisíci lety

Lidé hledali vhodné způsoby, jak uchovávat potraviny na delší dobu. Po další roky pak sklízela úspěch téměř ve všech světových kulturách, na ústup se dala až s příchodem prvních ledniček a dalších moderních technologií. V poslední době se tento trend ovšem opět vrací zpátky do popředí a čím dál tím častěji se můžeme setkat nejen s fermentovanou zeleninou, ale také s méně častým ovocem nebo třeba limonádami.

Kouzlo fermentace

Kvašené potraviny jsou doslova zázračným elixírem pro organismus, a to kvůli jejich lepší stravitelnosti, příznivému účinku na funkci střev, mikroflóru nebo výživově bohatšímu složení, díky živým kulturám. Vedlejší produkty fermentace, jako jsou kyseliny nebo alkohol, navíc zajišťují, že zpracované potraviny vydrží skutečně dlouho, a sáhnout tak po nich můžete v podstatě kdykoliv!

Dodržujte hlavní zásady

V první řadě dbejte na to, abyste pracovali pouze s čistými a sterilovanými sklenicemi. Také suroviny by měly být dostatečně vyzrálé a bez náznaků hniloby. Myslete i na to, aby byly po celou dobu fermentace ponořeny ve šťávě a v neposlední řadě pak pamatujte, že čím více soli přidáte, tím kyselejší bude finální výsledek.

Kvalita základ úspěchu

Jedním z důsledků fermentace je vedle dlouhé doby trvanlivosti a vzniku prospěšných látek i zvýraznění chuti potravin. A aby byla skutečně prvotřídní, radíme zaměřit se na produkty ekologického zemědělství, které zaručují vysokou kvalitu a v obchodech nesou označení biolistu a biozebry. Během nákupu biopotravin si můžete být jisti, že při pěstování nebyla použita nežádoucí chemie, průmyslová hnojiva ani pesticidy, a zároveň svojí volbou podpoříte zemědělce, kteří pomáhají zachovat přírodu v dobrém stavu nejen pro nás, ale i budoucí generace. Více o ek ologickém zemědělství, ale také spoustu tipů k vaření, najdete na stránkách www.myjsmebio.cz. Využijte hezkých dnů a pro kvalitní biopotraviny se vydejte na nejbližší ekofarmu! Mrkněte třeba na stránky www.kamprobio.cz a lovime.bio, kde si vyberete tu, která vám zrovna padne do oka, a zároveň zjistíte, jaká je její aktuální nabídka.

Fermentovaný květák s kurkumou

  • 1 kg bio květáku
  • 1 l vody
  • lžička bio mořské soli
  • lžíce bio kurkumy

Do hrnce nalijte vodu, přiveďte ji k varu, přidejte sůl, kurkumu. Pak hrnec odstavte a nechte vodu vychladnout. Mezitím si připravte sterilované sklenice a do nich naskládejte květák nakrájený na růžičky. Vodou květák přelijte a sklenice důkladně uzavřete. Uložte je na temné místo a při pokojové teplotě nechte kvasit alespoň týden.

Náš tip: Chcete mít jistotu, že si květák během procesu fermentace zachová svoji dokonalou křupavost? Zkuste do sklenice přidat jeden rybízový nebo vinný list!

Fermentovaná jablka s medem

  • 1,5 kg bio jable k
  • 200 g bio medu
  • 1,5 l vody
  • 1 lžička mořské soli

Vodu převařte ve větším hrnci, nechte vychladnout, přidejte do ní med, sůl a důkladně promíchejte. Teplota vody by neměla přesahovat 40 stupňů, aby med neztratil nic ze svých prospěšných látek. Do sterilovaných sklenic vkládejte celá jablka a poté je zalijte medovým nálevem. Nádobu pořádně zašroubujte a na tmavém místě ji při pokojové teplotě fermentujte 2 až 3 týdny. Kvašená jablka s medem si můžete vychutnat v nejrůznějších koláčích, originálních salátech nebo jen tak samotná.

Září je měsícem biopotravin

Září je ideální čas vyrazit na některou z ekofarem. I vy chcete zkusit fermentování a nacházíte se někde poblíž Královehradeckého kraje? Pak rozhodně navštivte Biofarmu pana Kurky, kde nakoupíte zeleninu i ovoce přímo ze dvora, nebo si ji můžete objednat jednoduše pomocí e-shopu. Více na www.biozelenina-bedynky.cz a www.mesicbiopotravin.cz.


publikováno: 15. 9. 2022, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: bio, ekologické, nákupy, zelenina

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+