Vsaďte na originální chuťovky ze sezónních dobrot | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Vsaďte na originální chuťovky ze sezónních dobrot

22. 8. 2022

Dlouhé letní večery nás přímo vybízí k setkávání s těmi nejbližšími. A takové příležitosti si kromě příjemné společnosti žádají pohoštění v podobě těch nejlahodnějších dobrot. Inspirujte se originálními recepty a připravte si lehké chuťovky, ve kterých hlavní roli hrají čerstvé sezónní plodiny v bio kvalitě.

Chcete-li návštěvu pohostit skutečně tím nejlepším, nedělejte kompromisy a myslete především na prvotřídní kvalitu vybíraných surovin. V tomto ohledu se můžete spolehnout na výrobky produkované v souladu s pravidly ekologického zemědělství.

Cuketové rolky se sušenou šunkou

  • bio cuketa
  • 80 g bio krémového sýra
  • půl stroužku bio česneku
  • 50 g bio sušené šunky
  • bio bazalka
  • bio pažitka
  • sůl, bio pepř

Cuketu důkladně omyjte a podélně nakrájejte na plátky. Ty osolte a nechte 10 minut odpočívat na ubrousku, aby pustily přebytečnou vodu. Poté plátky mírně opečte na pánvi. V míse smíchejte měkký sýr, prolisovaný česnek, pepř, sůl a najemno nasekané bylinky. Na plátky cuket položte šunku, namažte tenkou vrstvou ochuceného sýra a zarolujte. Nakonec rolky zajistěte párátkem a podávejte.

Pečené broskve plněné sýrem

  • 4 bio broskve
  • 30 g bio másla
  • 30 g bio drcených oříšků
  • 100 g plísňového sýra
  • 50 g měkkého sýra

Troubu předehřejte na 180 stupňů. Omyté broskve přepulte, zbavte pecek, rozložte na pekáč a naplňte krémem, který připravíte smícháním sýrů a nasekaných vlašských ořechů. Pečte asi 10 minut, zakápněte olejem a podávejte.

Pomazánka z červené řepy

  • 200 g bio červené řepy
  • 100 g bio měkkého sýra
  • 50 g bio zakysané smetany
  • stroužek bio česneku
  • šťáva z bio citronu
  • bio červená cibule

Řepu omyjte, očistěte a ve slupce vařte asi hodinu doměkka. Po vychladnutí ji oloupejte, nastrouhejte najemno a vymačkejte přebytečnou vodu. K nastrouhané řepě přimíchejte sýr, zakysanou smetanu, prolisovaný česnek, cibuli, sůl a citronovou šťávu. Pomazánku důkladně promíchejte a dejte vychladit do lednice. Poté namažte na celozrnné bio pečivo, posypte bylinkami a podávejte.

TIP na závěr: Také byste rádi vyrazili na nákup lokálních bio dobrot? Vydejte se na Ekostatek Vlkaneč nedaleko Kutné Hory, kde nabízí široký výběr sezónní zeleniny, ovoce, bylinek nebo také džemů a sirupů. Pro více informací navštivte www.ekostatek.cz.

Při pěstování biorostlin se nepoužívá zbytečná chemie v podobě průmyslových hnojiv či pesticidů, které by se následně například vyplavovaly do vody. Půda je díky pestrému osevnímu postupu a přirozenému hnojení v podobě hnoje či kompostu živá, plná humusu, žížal a přirozených mikroorganismů. Ekologičtí farmáři zkrátka usilují o to, aby zachovávali přírodu i krajinu pro budoucí generace v co nejlepší kondici. Se stejnou péčí, s jakou se starají o půdu či rostliny, přistupují i k chovu zvířat a produkci potravin. Rádi byste se o ekologickém zemědělství dozvěděli více? Pak navštivte stránky www.myjsmebio.cz.

V obchodech se zaměřte na loga biolistu a biozebry, která garantují, že se skutečně jedná o biopotraviny. Pakliže nakupujete zboží nebalené, neostýchejte se a zeptejte se prodávajícího na certifikát, kterým by měl původ potravin vždy bezpečně prokázat. Široký výběr lokální bio produkce naleznete i na ekofarmách, kde nejenže skvěle nakoupíte, ale zároveň si užijete spoustu zábavy v prostředí českého venkova. A že si nejste jisti, na jakou farmu vyrazit? Využijte interaktivní mapy na stránkách www.kamprobio.cz a www.lovime.bio, pomocí nichž vyhledáte ekofarmy, jež jsou vám nejblíž, a rovnou si prohlédnete jejich aktuální nabídku.


publikováno: 22. 8. 2022, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: bio, nákupy, zemědělství

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+