Vychutnejte si svátky v horském stylu
Oku lahodící jantarová barva, sněhobílá hustá pěna, připomínající zasněžené hřebeny Jeseníků, vysoká plnost a poctivá chmelová chuť s výraznou hořkostí (40 EBU) a lehkým ovocným nádechem, jež odrážejí drsnou i romantickou tvář hor. To je Holba Sváteční horský ležák 12,5%. Skvěle chutná k divočákovi. Vyzkoušejte i recept.

Na sváteční stůl
Pivo Sváteční horský ležák 12,5% Holba je vyrobené tradičními postupy, a přece v sobě skrývá punc odlišnosti – ryzosti hor. K dostání je jako pivo lahvové a zákazníci se mohou těšit také na limitovanou edici elegantních balení po osmi kusech. Ozdobte si sváteční tabuli za studena chmeleným dílem Luďka Reichla, mistra sládka z Hanušovic.

Kančí kýta na kořenové zelenině a pivě
Nastal ideální čas na to pustit si do kuchyně divočinu, rozpálit troubu a potěšit naše chuťové pohárky něčím speciálním. Pivovar Holba přináší inspiraci pro gurmány –recept na šťavnatou kančí kýtu na kořenové zelenině a pivě.
Suroviny:
• 1 kg kančí kýty
• 250 g slaniny (pár klínků do masa na prošpikování a zbytek pod maso)
• 3 ks mrkve
• 2 ks cibule
• 2 ks petržele
• ½ celeru
• 100 g másla
• 200 ml piva Holba Polotmavá 11
• Bobkový list
• Sůl
• Celý pepř
• Nové koření
• Vývar na podlití
• Med
• Hladká mouka na zahuštění
Postup:
Kýtu odblaníme a začistíme, odřezaný tuk si pokrájíme a dáme stranou. Maso důkladně prošpikujeme slaninou a pár kousky mrkve. Zbytek slaniny pokrájíme nadrobno, cibuli a kořenovou zeleninu nakrájíme na kolečka, přidáme pokrájený tuk, který jsme odřezali z masa, a vše přendáme do pekáče.
Prošpikované maso osmahneme na másle (případně na kouskách slaniny, pokud nám zbyla) spolu s bobkovým listem, pár kuličkami pepře a nového koření, aby se nám po všech stranách krásně zatáhlo. Následně maso i s orestovaným kořením přendáme do pekáče na připravenou směs, přelejeme pivem Holba Polotmavá 11, podlijeme vývarem a dáme přikryté péci do předehřáté trouby na 200 °C. Za občasného dolití vývaru pečeme zhruba 2 hodiny, dokud maso nezměkne.
Před koncem maso potřeme medem pro ještě lepší chuť a barvu. Když je kýta hotová, odstraníme bobkový list s kuličkami koření. Výpek případně trochu zahustíme hladkou mokou a dochutíme. Servírujeme s kouskem pečiva a se sklenicí dobře vychlazené Holby Polotmavé 11, která dotáhne dílo k dokonalosti.
Nemáme-li k dispozici kance, o něco menší divočinu si můžeme připravit také z hovězího masa.