Vydejte se do kozí farmy a sýrárny Pěnčín za zábavou i dobrým jídlem | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Vydejte se do kozí farmy a sýrárny Pěnčín za zábavou i dobrým jídlem

15. 11. 2012

Na kozí farmě Pěnčín v Bratříkově se starají o tisícovku koz a ovcí, takže patří mezi největší farmy svého druhu v České republice. V jejím areálu najdete kromě stáda ovcí a koz také vlastní mlékárnu a sýrárnu se specializovanou prodejnu s čerstvými sýry a mléčnými výrobky. V místní restauraci U brusírny můžete mnohé speciality z místní farmy přímo ochutnat, což jsme udělali a můžeme jen doporučit. A nejspíš zavítáte i do velké stodoly, kde vzniklo jakési zemědělské muzeum, ve kterém jsou vystaveny i historické stroje a nářadí. A to není vše, dosud tu funguje sklářská výrobna skleněných perlí s obchodem i korálkovou dílnou, kde si mohou děti i dospělí vyrobit z korálků hezké věcičky. Přijeďte!

Sklo i chov skotu

Místní farmu založil pan Josef Pulíček před 12 lety. Navázal tak na historii zemědělské a sklářské výroby v Pěnčíně. Přímo v areálu se hospodářská výroba datuje již na počátek 19. století. Před druhou světovou válkou areál vzkvétal díky sklářské manufaktuře rodiny Fischerů na skleněnou bižuterii. Po válce se však po odsunu sudetských Němců sklářská výroba přerušila a až v 60. letech tu pak po přestavbě vznikl velký zemědělský závod na chov skotu. Dnešní podoba Pěnčínského statku však vznikla až koncem 90. let, kdy jej firma Fipobex zachránila před devastací a rodí se koncept, v němž se propojila původní sklářská výroba se zemědělskou.

Mléčné výrobky

Původně pan Pulíček začal s výrobou skleněných perel, chov ovcí a koz spolu s mlékárnou měl spíš za rodinného koníčka. Kvůli ekonomické krizi a vzestupu prodeje čínského skla se však situace rapidně změnila a zájem o kvalitní bižuterii klesl. Proto se pan Pulíček raději zaměřil na výrobu kvalitních mléčných výrobků, z nichž většina má certifikát bio kvality.

Oceněný ovčí biojogurt přírodní

S rozjíždějící výrobou získala pěnčínská mlékárna nejen mnoho fanoušků, ale i řadu ocenění. Mezi nimi nechybí ani ocenění Regionální potravina Libereckého kraje. V roce 2011 značku získal BIO ovčí jogurt přírodní, v letošním ročníku vyhrál BIO kozí kefír. Připravuje se z čerstvě nadojeného kozího mléka bez chemických konzervantů, které se pasterizuje při teplotě 70 °C po dobu 30 sekund. Díky důsledné hygieně a laskavému přístupu ke zvířatům mají pěnčínské výrobky z kozího i ovčího mléka výbornou chuť bez „kozího aroma“.

  • Výrobky z Kozí farmy Pěnčín jsou k dostání v síti prodejen Globus, v menších prodejnách na Liberecku i na farmářských trzích po celé republice.

www.kozifarma­pencin.cz


publikováno: 15. 11. 2012, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: bio, cestování, éčka, farma, lahůdky, mléko, nákupy, restaurace, sýr, zábava, zvíře

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+