Vyhrajte nové DVD Kluci v akci & Ryba domácí | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Vyhrajte nové DVD Kluci v akci & Ryba domácí

8. 7. 2010
Soutěž byla ukončena.

Máte rádi sladkovodní ryby a hledáte inspiraci pro své kulinářská dobrodružství? Nebo se bojíte, že jejich kuchyňskou úpravu nezvládnete? Pak je právě vám určeno nové DVD Kluci v Akci & Ryba domácí. Dvojice oblíbených kuchařů vás zasvětí do tajů úpravy sladkovodních ryb a navíc nahlédnete do života pod vodní hladinou. Přestože se v loňském roce spotřeba sladkovodních ryb v ČR mírně zvýšila, v porovnání s ostatní státy EU je stále žalostná. Proč je dobré ryby konzumovat?

Prevence onemocnění

V současné době je spotřeba rybího masa v České republice stále velmi nízká (pohybuje se okolo 5 kg na osobu a rok), přičemž na sladkovodní ryby připadá asi jedna pětina z celkového množství, tedy o něco málo více než 1 kg na osobu a rok. Jedna malá porce rybího masa (100 g) přitom dodá lidskému tělu asi jednu třetinu až polovinu doporučované denní dávky bílkovin. Bílkovina z rybího masa navíc není doprovázena tak vysokým množstvím tuků a cholesterolu, jako bílkovina v mase jatečních zvířat. Rybí tuk ze sladkovodních ryb je rovněž zdrojem zdravých mastných kyselin omega-3, které chrání náš organismus před vznikem srdečních a cévních onemocnění. Takže i pravidelná konzumace např. kapra může hrát důležitou roli v prevenci těchto onemocnění. Většina ryb obsahuje dostatek vitaminu B6, B12, vitaminu A a D. V rybím mase jsou i minerální látky – vápník, fosfor, draslík a jod.

Minimálně jednou týdně

Rybí maso je možné zařadit do jídelníčku zdravých i nemocných osob. Jedinou výjimku tvoří osoby alergické na rybí maso nebo na některou z látek, které obsahuje. Na talíř by se nám rybí maso mělo dostat minimálně jednou do týdne v množství 150 g nebo dvakrát do týdne v množství 100 g.

Rybí tuk je zdravý

Podle obsahu tuku se ryby rozdělují na libové (méně než 2 % tuku – štika, candát…), na středně tučné ryby (2–10 % tuku – kapr, pstruh…) a tučné (nad 10 % tuku – úhoř…). Vědecké práce dokazují, že dostatečný příjem ryb a rybího tuku (respektive esenciálních mastných kyselin) je důležitý již pro zdravý vývoj mozku a očí plodu. Nedostatek těchto mastných kyselin vede ke vzniku srdečních a cévních chorob. Z tohoto důvodu by nastávající maminky neměly konzumaci ryb zanedbávat. Rovněž v jídelníčku kojících žen by se ryby měly pravidelně objevovat.

Hodí se na dětský jídelníček

Naše stravovací návyky se obvykle upevňují v prvních letech života, proto je nesmírně důležité pravidelně do jídelníčku zařazovat ryby už dětem od tří let. Samozřejmě bez kostí a vzhledem k upevňování zdravých návyků ne smažené. Dítě si už v útlém věku ryby oblíbí a v konzumaci pak pokračuje i v dospělosti.

  • Pravidelná konzumace ryb je vhodná pro všechny osoby snažící se žít zdravě, pro sportovce, osoby dodržující redukční dietu, za předpokladu, že rybí maso není smaženo nebo není v kombinaci s majonézou (majonézové rybí saláty) či velkým množstvím oleje (ryby v konzervách).
  • Maso sladkovodních ryb (okoun, štika, pstruh…) nesmí chybět ani na talíři diabetiků, osob se srdečními a cévními chorobami, vysokým krevním tlakem. Mělo by být připraveno s malým množstvím oleje a ochuceno čerstvými bylinkami, cibulí, česnekem, citrónovou šťávou, aby nemuselo být použito velké množství soli.

Vhodné úpravy

Není důležité, zda si maso sladkovodních ryb připravíte na grilu, v troubě, uděláte si z nich pomazánku nebo zvolíte jinou kulinářskou úpravu. Důležitější je, abyste sladkovodní ryby pravidelně konzumovali každý týden v dostatečném množství.

Spoustu zajímavých receptů a dalších informací o sladkovodních rybách naleznete na stránkách www.rybadomaci.cz

Soutěžní otázka

Jaké množství sladkovodních ryb sní u nás za rok v průměru jeden člověk?

1. asi 1 kg

2. více než 5 kg

3. 8 kg

Pět vylosovaných výherců, kteří do 19. 7. správně odpovědí na soutěžní otázku, získá DVD Kluci v akci & ryba domácí. Odpověď zasílejte na redakce@trendyz­dravi.cz s označením ryba.


publikováno: 8. 7. 2010, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: dieta, dítě, hlavní chod, cholesterol, imunita, nákupy, prevence, sportovci

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+