Vynikajícím oběd z lokálních surovin | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Vynikajícím oběd z lokálních surovin

7. 11. 2022

Popusťte uzdu fantazii a promítněte nádherné barvy podzimu do svého menu. Vsaďte na báječné recepty, které lze snadno přichystat i z českých surovin. Dejte šanci plodům, které máte po ruce. Kombinace, které vám v receptech nabízíme, vás ohromí!

Siven s marinovanou zeleninou a koprovou pěnou

Suroviny: 200 g filetů ze sivena, 1,5 litru drůbežího vývaru, 1 polévková lžíce přepuštěného másla, 0,5 litru smetany, hrst čerstvého kopru, 8 menších růžiček z květáku, 1 menší cuketa, 2 střední cibule, 0,3 litru vinného octa, 1 l vody, cukr, sůl

Postup:

Filety ze sivena osušíme kuchyňskou utěrkou a osolíme. Do pánve dáme přepuštěné máslo a opékáme na něm sivena kůží dolu přibližně dvě minuty. Do druhého rendlíku nalijeme vodu s octem v poměru 3:1, přidáme sůl, cukr a dáme vařit. Květák rozebereme na malé růžičky, cuketu a cibuli nakrájíme na přibližně stejně velké kostky. Zalijeme horkým připraveným lákem a necháme marinovat. Dále si v hrnci svaříme drůbeží vývar na zhruba na polovinu a přidáme do něj čerstvou smetanu. Vše společně povaříme a přelijeme do blenderu. Přidáme ještě čerstvý kopr a mixujeme do hladka. Rozmixovanou tekutinu přelijeme do láhve na šlehačku. Scedíme si připravenou a namarinovanou zeleninu. Sivena i zeleninu dáme do hlubokého talíře a překryjeme koprovou pěnou.

Dýňová polévka s čerstvým kravským sýrem a špenátem

Suroviny: 1 menší dýně zbavená jádřince, 1 l drůbežího vývaru, 1 střední cibule, 1 stroužek česneku, 2 hrsti špenátu, 1 polévková lžíce másla, 2 polévkové lžíce přepuštěného másla, 0,3 l čerstvé smetany, 20 g čerstvého kravského sýru, kváskový chléb, sůl, cukr

Postup:

Cibuli zpěníme na lžíci másla, přidáme pokrájený česnek a zarestujeme. Poté zalijeme vývarem a necháme projít varem. Vložíme na kostky nakrájenou a oloupanou dýni. Vaříme do změknutí. Směs osolíme, přisladíme a přilijeme smetanu. Necháme projít varem a svaříme na potřebnou konzistenci, posléze rozmixujeme v blenderu do hladka. Čerstvý kravský sýr rozdrobíme na menší kousky. Čerstvý špenát krátce prohodíme s přepuštěným máslem v nahřáté pánvi.

Kompresovaný vepřový bok na víně s řepou a švestkami

Suroviny: 1 kg vepřového boku bez kosti, 1,5 l drůbežího vývaru, 1 l bílého vína, 2 malé mrkve, ½ malého celeru, 2 petržele, 2 střední řepy, 4 ks švestek, 2 střední cibule, 2 stroužky česneku, 0,3 l červeného vína, 1 polévková lžíce vinného octa, sůl, pepř, cukr

Postup:

Do pekáče dáme na kostky nakrájenou kořenovou zeleninu, cibuli, česnek a bílé víno. Vše překryjeme osoleným vepřovým bokem. Přiklopené pečeme v troubě na 80 stupňů 12 hodin. Bok poté přendáme do jiné nádoby a zatížíme(kompre­sujeme). Uložíme do chladu přibližně na dalších 12 hodin. Poté bok krájíme na stejně velké obdélníky a opečeme na pánvi. Vývar s červeným vínem svaříme na pětinu svého objemu. Přidáme na kostky nakrájenou, upečenou červenou řepu, sváříme na konzistenci omáčky, a nakonec zjemníme máslem (můžeme přidat cukr i ocet). Švestky zbavíme pecek a na závěr jen zlehka dáme prohřát do omáčky s řepou.

Recepty vznikly ve spolupráci s šéfkuchařem Lukášem Nevyjelem u restaurace Nota Bene, Praha 2.


publikováno: 7. 11. 2022, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: maso, oběd, vaříme, zelenina

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+