Vyzkoušejte české recepty z kvalitních surovin | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Vyzkoušejte české recepty z kvalitních surovin

25. 11. 2021

Čeká na vás česká klasika, kterou jsme se pokusili vyšperkovat k dokonalosti. Když jsme pokrmy sami připravovali, sáhli jsme po těch nejkvalitnějších surovinách, z jejichž obalů to prozrazují i značky kvality Klasa, Regionální potravina, BIO aj. Pochutnejte si na španělském ptáčku s houskovým knedlíkem, dýňových plackách, bramborové polévce nebo nezapomenutelném jablečném štrúdlu.

Španělský ptáček, houskový knedlík

Rajská, koprová, svíčková a… čtveřici našich tradičních omáček s hovězím masem uzavírá španělský ptáček. Snad všichni víme, o co jde – srolovaný plátek hovězího napěchovaný vejcem natvrdo, nakládanými okurkami, klobáskou, cibulí a špekem. Jedná se o mix chutí, které se ale vzájemně netlučou. Nicméně je důležité, aby tam ty chutě opravdu byly. V tomto případě platí přímá úměra – čím je ingredience kvalitnější, tím lépe chutná. Kvalitní potraviny poznáte např. podle log kvality, jakými jsou třeba Klasa, Regionální potravina nebo BIO. Naštěstí je v obchodě takto značených výrobků celá řada, je tedy opravdu z čeho vybírat.

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 2 hodiny

Ingredience na ptáčky: 4 plátky hovězí kýty po 150 g, 2 natvrdo uvařená vejce, 3 nakládané okurky, 4 lžíce plnotučné hořčice, 1 větší klobása, 1 cibule, 40 g špeku, sůl, pepř

Ingredience na omáčku: 30 g sádla, 2 menší cibule, 40 g špeku, 500 ml hovězího vývaru, 80 ml láku z okurek, 1 lžíce plnotučné hořčice, 1 plná lžíce hladké mouky

Postup:

  1. Jednotlivé plátky rozklepeme velmi najemno. Můžeme použít přeloženou potravinářskou fólii, aby při klepání nedošlo k znečištění celé kuchyně. Jednotlivé plátky nasolíme a opepříme z obou stran.
  2. Z jedné strany natřeme hořčicí a naskládáme na ni dvě čtvrtky vajíčka, půlku podélně nakrájené okurky, proužek klobásy, proužek cibule a špalíček špeku.
  3. Maso velmi dobře zabalíme, utáhneme a svážeme kuchyňským provázkem.
  4. V rozpáleném hrnci rozpustíme sádlo a na něm opečeme maso. Poté maso vyndáme z hrnce a v hrnci opečeme cibuli a špek do světle hnědé barvy. Přidáme mouku, kterou také orestujeme,a nakonec hořčici a vývar. Vše provaříme a přidáme ptáčky. Přikryjeme alobalem nebo pokličkou a dáme do trouby na 150 °C na dvě a půl hodiny.
  5. Měkké ptáčky vyndáme. Omáčku zredukujeme a dochutíme lákem z okurek, hořčicí, solí a pepřem. Omáčku můžeme propasírovat. Podáváme s houskovým knedlíkem.

Dýňové placky

S barvami podzimu se jednoznačně ztotožňuje dýně. Její nádherně oranžová barva je lákavá nejen pro oči, ale i pro naše chuťové pohárky. Receptů na polévku z této nádherné zeleniny je mnoho, proto zařazujeme inspiraci na dýňové placky. Základem je dýně hokaido, kterou není třeba loupat. Nemá skoro žádné kalorie, za to obsahuje plno vitaminů a minerálů. A jak docílíte nejlepší chuti pokrmu? Pokud pečlivě zvolíte suroviny. Možná máte své oblíbené, ale pokud váháte, kvalitu potravin signalizují také malá loga na obalu výrobku, jakými jsou např. Klasa nebo BIO.

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 60 minut

Ingredience: 400 g nahrubo nastrouhané dýně hokaido, 80 ml mléka, 1 vejce, 4 lžíce špaldové mouky, 2 lžíce bramborového škrobu, 250 g plnotučného tvarohu, sůl, pepř, dýňová semínka, sušený zázvor, pažitka, olej na smažení

Postup:

  1. Z mléka, vajec, mouky a škrobu umícháme těstíčko.
  2. Do těstíčka přidáme nahrubo nastrouhanou dýni a dochutíme solí, pepřem a sušeným zázvorem.
  3. Na rozpálenou pánev s olejem klademe lžičkou těsto, které pak roztáhneme, aby placky byly tenké. Placky opékáme z obou stran do křupava.
  4. Opečené placky můžeme ozdobit tvarohem ochuceným solí, pepřem a pažitkou. A celé posypat praženými semínky dýně.

Bramboračka

Vydatná polévka je přesně to, co v podzimním sychravém počasí spolehlivě zahřeje. Mezi takové patří pořádná bramboračka plná kořenové zeleniny a hub, které jí společně s česnekem, kmínem a majoránkou dodají pořádné grády. Nezapomínejte, že s výběrem surovin mohou pomoci také značky kvality potravin, které může mít dokonce i zelenina. Jedná se např. o Regionální potravinu, Klasu nebo BIO. Když budete vařit z těch nejkvalitnějších výrobků, o to více bude váš pokrm výživnější a jeho chuť intenzivnější, což jistě od polévky očekáváte.

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 90 minut

Ingredience: 1 cibule, 4 ks brambor, 100 g mrkve, 50 g petržele, 50 g celeru, 50 g másla, 100 g květáku, 20 g čerstvých hub, 50 g sušených hub, 3 stroužky česneku, 1000 ml zeleninového vývaru, drcený kmín, sůl, pepř, majoránka, hladká mouka

Postup:

  1. Kořenovou zeleninu nakrájenou na kostičky spolu s květákem nakrájeným na drobno orestujeme do zlatova na másle. Poté přidáme houby a cibuli a restujeme dalších 10 minut. Na konec přihodíme rozmačkaný česnek, sušené houby a drcený kmín. Celý základ zaprášíme 1 lžící hladké mouky a orestujeme.
  2. Základ zalijeme vývarem a zavaříme. Poté přidáme brambory nakrájené na kostičky.
  3. Ochutnáme polévku a popřípadě trošku dosolíme, aby se brambory vařily v ochucené tekutině.
  4. Počkáme, až brambory změknou, a polévku dochutíme solí, pepřem a sušenou majoránkou.
  5. Při podávání můžeme použít čerstvou majoránku na ozdobu.

Jablečný štrúdl

Téměř každá rodina má svůj rodinný recept na štrúdl z jablek. Liší se ve způsobu jejich přípravy i ve volbě těsta. My jsme zůstali u klasiky – oblíbeného listového těsta, o to více jsme si ale pohráli s jablky. Nechali jsme je zkaramelizovat společně se skořicí a následně je smíchali s ořechy a rozinkami naloženými v rumu. Na těsto jsme kromě nich přidali ještě nastrouhaný perník. Veškeré použité suroviny jsme vybírali pečlivě, protože jsme chtěli, aby se stal z našeho receptu fenomén. Proto nám s jejich výběrem pomáhaly také značky kvality potravin jako např. Klasa, Regionální potravina a BIO. Ty jsou totiž zárukou, že nám bude chutnat.

Počet porcí: 8

Doba přípravy: 70 minut

Ingredience: 1 listové těsto, 5 jablek, 50 g cukru krupice, 50 g rozinek, 50 g vlašských ořechů, 1 vanilkový cukr, 1 vejce, 50 g perníku, skořice, rum, hrstka hladké mouky

Postup:

  1. Z cukru uděláme světlý karamel a vložíme do něj na kostičky nakrájená jablka. Přisypeme skořici a vyvaříme šťávu z jablek.
  2. Přesypeme jablka a smícháme je s nasekanými ořechy a rozinkami, které byly namočené v rumu. Přidáme vanilkový cukr a vše dobře promícháme.
  3. Listové těsto rozválíme na pomoučeném válu do tvaru obdélníku a potřeme ho vejcem.
  4. Zastrouháme perníkem a přendáme jablečnou směs na těsto a dobře zabalíme. Celý závin potřeme vajíčkem a můžeme posypat krupicovým cukrem pro křupavý efekt.
  5. Závin pečeme na 180 °C cca 25 minut.

Zdroj fotografií a receptů: www.akademiekvality.cz


publikováno: 25. 11. 2021, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: dezerty, maso, oběd, vaříme, večeře

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+