Vyzkoušejte recepty inspirované Rumunskem | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Vyzkoušejte recepty inspirované Rumunskem

27. 1. 2022

Tušíte, co běžně vaří v Rumunsku? Přestože je tento národ velmi temperamentní, nemusíte mít obavy, že budou pokrmy příliš pikantní.

  • recepty jsou připravované v multifunkčním tlakovém hrnci české značky Salente Cuco

Dušené fazole s uzeným masem (Lahnie fasole ciolan)

Ingredience:

• 1 kus uzeného masa, 1 – 1.5 kg (s kostí)

• 500 g sušených fazolí

• 4 středně velké cibule

• 2 mrkve

• 2 masité papriky

• 1 červená paprika kapie

• 2 lžíce oleje

• sůl (dle chuti)

• mletý pepř (dle chuti)

• 2 lžičky sladké mleté papriky

• 1 lžíce pikantní paprikové pasty

• 300 ml rajčatového protlaku

• jeden svazek petrželky

Postup:

  1. Ve vnitřní nádobě multicookeru na oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibuli na program Saute (restování).
  2. Po 5 minutách přidejte nakrájené papriky a restujte do doby, než zelenina zesklovatí. Vše restujte asi 15 minut s otevřeným víkem.
  3. Poté vypněte přístroj (Start/Stop) a přidejte zbytek ingrediencí.
  4. Přidejte 1–1,2 l vody. Pozor! Nepřekračujte značku MAX na hrnci! Zavřete a utěsněte víko dle návodu k použití.
  5. Naprogramujte hrnec na funkci Beans/Chili, tlak “HIGH”, na dobu 60 minut.
  6. Po uplynutí času uvolněte tlak podle návodu a přidejte nadrobno nasekanou petrželku.

Fazolové lusky na smetaně (Fasole verde)

Ingredience na 4 porce:

• 800 g zelených fazolek

• 1 velká cibule

• 1 červená paprika

• 1 nastrouhaná mrkev

• 3 stroužky česneku

• 4 lžíce olivového oleje

• 1 a půl lžičky soli

• 1 lžička červené mleté papriky

• 600 ml vody

• 1/2 svazku petržele

Na smetanovou omáčku:

• 2 lžíce mouky

• 2 lžíce vody

• 600 g 20% smetany

• 1/4 lžičky pepře

Postup:

  1. Dejte rozehřát 4 lžíce olivového oleje, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a restujte 2–3 minuty. Poté přidejte česnek, nastrouhanou mrkev a papriku. V tomto kroku použijte funkci Saute (restování) s otevřeným víkem.
  2. K orestované zelenině přidejte koření. Míchejte rychle, aby se nepřipálila mletá paprika. Po několika vteřinách přilijte hrneček vody a přidejte zelené fazolky. Trochu promíchejte a přidejte zbytek vody.
  3. Zavřete a utěsněte víko dle návodu k použití. Naprogramujte hrnec na funkci Meat/Stew na dobu 18–20 minut.

Omáčka:

  1. Do misky dejte mouku s vodou a dobře promíchejte.
  2. Přidejte smetanu a míchejte, dokud se ingredience nespojí.
  3. Přidejte pepř.

Mezitím:

  1. Po uplynutí 18–20 minut uvolněte tlak v hrnci dle návodu.
  2. Za stálého míchání ke smetanovému základu přidejte cca 2–3 naběračky horké omáčky z hrnce – pomalu, aby se smetana nesrazila.
  3. Poté smetanovým základem zalijte fazolky a nechte vařit 5 minut na funkci Saute (restování) s otevřeným víkem.
  4. Nakonec přidejte nadrobno nesekanou petrželku.

publikováno: 27. 1. 2022, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: vaříme, večeře, zelenina

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+