Vyzkoušejte recepty inspirované Rumunskem
Tušíte, co běžně vaří v Rumunsku? Přestože je tento národ velmi temperamentní, nemusíte mít obavy, že budou pokrmy příliš pikantní.
- recepty jsou připravované v multifunkčním tlakovém hrnci české značky Salente Cuco
Dušené fazole s uzeným masem (Lahnie fasole ciolan)
Ingredience:
• 1 kus uzeného masa, 1 – 1.5 kg (s kostí)
• 500 g sušených fazolí
• 4 středně velké cibule
• 2 mrkve
• 2 masité papriky
• 1 červená paprika kapie
• 2 lžíce oleje
• sůl (dle chuti)
• mletý pepř (dle chuti)
• 2 lžičky sladké mleté papriky
• 1 lžíce pikantní paprikové pasty
• 300 ml rajčatového protlaku
• jeden svazek petrželky
Postup:
- Ve vnitřní nádobě multicookeru na oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibuli na program Saute (restování).
- Po 5 minutách přidejte nakrájené papriky a restujte do doby, než zelenina zesklovatí. Vše restujte asi 15 minut s otevřeným víkem.
- Poté vypněte přístroj (Start/Stop) a přidejte zbytek ingrediencí.
- Přidejte 1–1,2 l vody. Pozor! Nepřekračujte značku MAX na hrnci! Zavřete a utěsněte víko dle návodu k použití.
- Naprogramujte hrnec na funkci Beans/Chili, tlak “HIGH”, na dobu 60 minut.
- Po uplynutí času uvolněte tlak podle návodu a přidejte nadrobno nasekanou petrželku.
Fazolové lusky na smetaně (Fasole verde)
Ingredience na 4 porce:
• 800 g zelených fazolek
• 1 velká cibule
• 1 červená paprika
• 1 nastrouhaná mrkev
• 3 stroužky česneku
• 4 lžíce olivového oleje
• 1 a půl lžičky soli
• 1 lžička červené mleté papriky
• 600 ml vody
• 1/2 svazku petržele
Na smetanovou omáčku:
• 2 lžíce mouky
• 2 lžíce vody
• 600 g 20% smetany
• 1/4 lžičky pepře
Postup:
- Dejte rozehřát 4 lžíce olivového oleje, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a restujte 2–3 minuty. Poté přidejte česnek, nastrouhanou mrkev a papriku. V tomto kroku použijte funkci Saute (restování) s otevřeným víkem.
- K orestované zelenině přidejte koření. Míchejte rychle, aby se nepřipálila mletá paprika. Po několika vteřinách přilijte hrneček vody a přidejte zelené fazolky. Trochu promíchejte a přidejte zbytek vody.
- Zavřete a utěsněte víko dle návodu k použití. Naprogramujte hrnec na funkci Meat/Stew na dobu 18–20 minut.
Omáčka:
- Do misky dejte mouku s vodou a dobře promíchejte.
- Přidejte smetanu a míchejte, dokud se ingredience nespojí.
- Přidejte pepř.
Mezitím:
- Po uplynutí 18–20 minut uvolněte tlak v hrnci dle návodu.
- Za stálého míchání ke smetanovému základu přidejte cca 2–3 naběračky horké omáčky z hrnce – pomalu, aby se smetana nesrazila.
- Poté smetanovým základem zalijte fazolky a nechte vařit 5 minut na funkci Saute (restování) s otevřeným víkem.
- Nakonec přidejte nadrobno nesekanou petrželku.