Vyzkoušejte recepty ze španělských delikates | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Vyzkoušejte recepty ze španělských delikates

23. 3. 2021

Už se nemůžete dočkat, až budeme zase volně cestovat a pochutnávat si na skvělých jídlech u moře? Uvařte si je doma podle našich receptů. Vynikajícíc suroviny ze Španělska k nim pořídíte na e-shopu www.edelikatesy.cz. Dobrou chuť!

Špagety carbonara

Suroviny:

400 g špaget Spaghetti Bio, Rusticella d‘Abruzzo

200 g slaniny nebo uzeného bůčku

100 g parmazánu

50 g másla

2 stroužky česneku

2 žloutky

100 ml omáčky Sugo alla Carbonara, Rusticella d‘Abruzzo

Himalájská sůl Carmencita

Čerstvě mletý pepř Carmencita

Postup:

Nejprve dejte do velkého hrnce vařit vodu a hodně ji osolte. Jakmile se začne voda vařit, vložte do ní špagety a uvařte je na skus.

Mezitím si nakrájejte najemno slaninu, nastrouhejte parmazán a rozmáčkněte česnek ve slupce. Následně ve velké pánvi rozehřejte máslo a vsypte do něj slaninu a česnek. Slaninu nechte na středním ohni osmažit dozlatova. Česnek nechte provonět a vyndejte jej.

Stáhněte plamen na mírný stupeň, těstoviny slijte a přidejte do pánve ke slanině. V mističce vedle prošlehejte žloutky se sýrem a vlijte do těstovin. Vše důkladně promíchejte spolu s omáčkou carbonara a sundejte z plamene.

Na talíři špagety opepřete, osolte a zasypte parmazánem podle chuti.

Paella s mořskými plody

Suroviny na 4 porce:

olivový olej

2 stroužky česneku

sůl

pepř

1 sáček koření na paellu Carmencita

2 cibule

1 červená paprika

350 g plodů moře (krevety, slávky, kalamáry)

150 g cherry rajčátek

400 g loupaných rajčat

300 ml bílého vína Flor de Vetus, Verdejo, D.O. Rueda

600 ml drůbežího vývaru

400 g kulatozrnné rýže na paellu Molí de Rafelet

čerstvá petrželka, chilli, citron

Postup:

Na velké pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte na něm nasekaný česnek. Za pár vteřin, než by česnek zhořknul, přidejte nakrájené šalotky, červenou papriku, slávky a zarestujte. Nechte je pustit šťávu, což trvá tak 5 minut, následně k nim vsypte překrojená cherry rajčátka, přidejte nasekaná loupaná rajčata a vařte, dokud nezačnou “mizet”.

Pak nastává čas přidat rýži, tu do pánve vsypte “po španělsku” křížem. Následně vše podlijte vínem, nechte jej chvilku odpařit a přilijte půlku vývaru a sáček koření na paellu, to obsahuje také šafrán, který je pro recept zásadní a rýži krásně zbarví do žluta. Tuto první část vařte spíš zprudka, dokud se tekutina neodpaří, následně přilijte zbytek vývaru a nechte paellu pomalu vařit, dokud se neodpaří veškerý vývar a rýže nebude měkká. Paellu nemíchejte!

Do uvařeného pokrmu přidejte, slávky uvařené zvlášť ve vývaru. Pánev zakryjte alobalem nebo velkou pokličkou a nechte ještě 5 minut dojít mimo plotýnku. Před servírováním na vrch paelly přidejte ještě měsíčky citronu, nasekanou petrželku a chilli podle chuti.

www.edelikatesy.cz


publikováno: 23. 3. 2021, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: nákupy, těstoviny, vaříme, večeře

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+