Vyzkoušejte recepty ze španělských delikates
Už se nemůžete dočkat, až budeme zase volně cestovat a pochutnávat si na skvělých jídlech u moře? Uvařte si je doma podle našich receptů. Vynikajícíc suroviny ze Španělska k nim pořídíte na e-shopu www.edelikatesy.cz. Dobrou chuť!
Špagety carbonara
Suroviny:
400 g špaget Spaghetti Bio, Rusticella d‘Abruzzo
200 g slaniny nebo uzeného bůčku
100 g parmazánu
50 g másla
2 stroužky česneku
2 žloutky
100 ml omáčky Sugo alla Carbonara, Rusticella d‘Abruzzo
Postup:
Nejprve dejte do velkého hrnce vařit vodu a hodně ji osolte. Jakmile se začne voda vařit, vložte do ní špagety a uvařte je na skus.
Mezitím si nakrájejte najemno slaninu, nastrouhejte parmazán a rozmáčkněte česnek ve slupce. Následně ve velké pánvi rozehřejte máslo a vsypte do něj slaninu a česnek. Slaninu nechte na středním ohni osmažit dozlatova. Česnek nechte provonět a vyndejte jej.
Stáhněte plamen na mírný stupeň, těstoviny slijte a přidejte do pánve ke slanině. V mističce vedle prošlehejte žloutky se sýrem a vlijte do těstovin. Vše důkladně promíchejte spolu s omáčkou carbonara a sundejte z plamene.
Na talíři špagety opepřete, osolte a zasypte parmazánem podle chuti.
Paella s mořskými plody
Suroviny na 4 porce:
olivový olej
2 stroužky česneku
sůl
pepř
1 sáček koření na paellu Carmencita
2 cibule
1 červená paprika
350 g plodů moře (krevety, slávky, kalamáry)
150 g cherry rajčátek
400 g loupaných rajčat
300 ml bílého vína Flor de Vetus, Verdejo, D.O. Rueda
600 ml drůbežího vývaru
400 g kulatozrnné rýže na paellu Molí de Rafelet
čerstvá petrželka, chilli, citron
Postup:
Na velké pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte na něm nasekaný česnek. Za pár vteřin, než by česnek zhořknul, přidejte nakrájené šalotky, červenou papriku, slávky a zarestujte. Nechte je pustit šťávu, což trvá tak 5 minut, následně k nim vsypte překrojená cherry rajčátka, přidejte nasekaná loupaná rajčata a vařte, dokud nezačnou “mizet”.
Pak nastává čas přidat rýži, tu do pánve vsypte “po španělsku” křížem. Následně vše podlijte vínem, nechte jej chvilku odpařit a přilijte půlku vývaru a sáček koření na paellu, to obsahuje také šafrán, který je pro recept zásadní a rýži krásně zbarví do žluta. Tuto první část vařte spíš zprudka, dokud se tekutina neodpaří, následně přilijte zbytek vývaru a nechte paellu pomalu vařit, dokud se neodpaří veškerý vývar a rýže nebude měkká. Paellu nemíchejte!
Do uvařeného pokrmu přidejte, slávky uvařené zvlášť ve vývaru. Pánev zakryjte alobalem nebo velkou pokličkou a nechte ještě 5 minut dojít mimo plotýnku. Před servírováním na vrch paelly přidejte ještě měsíčky citronu, nasekanou petrželku a chilli podle chuti.