Vyzkoušejte skvělé veganské recepty | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Vyzkoušejte skvělé veganské recepty

20. 1. 2022

Zkuste si v lednu odpustit maso a vyzkoušet vegetariánskou či veganskou stravu. Budete možná překvapeni, jaké pochoutky se dají uvařit třeba podle následujícíh receptů.

VEGANSKÉ ENCHILADAS

Na náplň: 200ml zeleninového vývaru, 200g rajčatového protlaku, 200g kukuřice, 200g nakládaných opečených paprik, 1 plechovku černých fazolí, 1 stroužek česneku, 1 lžička mletého kmínu, 1/2 lžičky cibulového prášku, sůl, pepř

Na omáčku: 100g kešu oříšků, šťávu z 1/2 limetky, 12 lžic rostlinného mléka, 1 lžíci lahůdkového droždí, 1 lžičku kremžské hořčice, sůl, pepř, tortilly, avokádo, chilli, koriandr

Postup:

Nejprve si předehřejte troubu na cca 160° a kešu oříšky zalijte horkou vodou. Ve větší míse smíchejte všechny ingredience na náplň tortill, papriky nakrájejte najemno. Do jedné tortilly dejte 2–3 lžíce náplně, smotejte ji a položte do zapékací mísy nebo na plech. Jakmile jsou všechny naplněné, dejte je na 15–20 minut péct. Mezitím přidejte ingredience na omáčku do mísy a mixujte dokud není omáčka hladká. Servírujte s avokádem nakrájeným na proužky a zalijte omáčkou.

VEGANSKÉ CURRY

Suroviny na 4 porce: 1 plechovku cizrny, 1 plechovku krájených rajčat, 1 plechovku kokosového mléka, 1 avokádo, 1 žlutou papriku, 1 červenou papriku, 1 červenou cibuli, 1 stroužek česneku, 1 lžíci curry koření, 1 lžičku mletého kmínu, 1 lžičku koriandru, 1 lžičku červené papriky, čerstvý koriandr, šťávu z 1/2 limetky, špetku (či dvě) chilli, kousek zázvoru, pepř, sůl, olivový olej,rýži nebo pitta chléb

Postup:

Na olivovém oleji orestujte cibuli, česnek a chilli. Po několika minutách můžete přidat cizrnu a na jemno nakrájené papriky. Jakmile paprika změkne, můžete přidat krájená rajčata a kokosové mléko z plechovky a důkladně promíchat. Nechte chvíli povařit a poté přidejte všechno koření a šťávu z limetky dle chuti. Nakonec na jemno nakrájejte čerstvý koriandr a vmíchejte do hotového curry. Hotovou směs potom můžete rozmixovat (doporučuji max. 1/3), abyste vytvořili hutnější omáčku. Podávejte s řýží nebo pitta chlebem.

VEGANSKÁ ČOKOLÁDOVÁ PĚNA

Na 2 porce budete potřebovat: 200ml aquafaby (voda z plechovky od cizrny – POZOR, aby nebyla cizrna ve slaném nálevu, ten se vám pořádně nenašlehá), 150–200g hořké čokolády,70g moučkového cukru

Postup:

Nalejte aquafabu do mísy přes sítko, aby v ní náhodou nebyly kousky cizrny. Našlehejte ji jako sníh a postupně přidávejte cukr. Do 10 minut by měl být sníh připravený a můžete za stálého šlehání přidat rozpuštěnou čokoládu (po rozpuštění chvíli počkejte, měla by mít pokojovou teplotu). Směs se může zdát tekutější, ale po hodině v lednici krásně ztuhne. Na ozdobení můžete přidat ovoce, výborně se k tomu hodí kyselejší lesní plody.

HUMMUS

Suroviny: 1 plechovka cizrny (450 g), 3 lžičky sezamové pasty Tahini, 2 lžičky olivového oleje, šťáva z půlky citronu, 2 stroužky česneku, 1/2 lžičky římského kmínu (mletého), 1/2 lžičky mletého koriandru, studená voda (dle potřeby), sůl, pepř, petrželka, mletá paprika

Postup:

Cizrnu propláchněte studenou vodou, přilijte 100 ml studené vody a rozmixujte ručním mixérem na jemnou kaši. Přidejte citronovou šťávu, olej, tahini, prolisovaný česnek, římský kmín, koriandr, pepř a sůl. Směs dobře promíchejte, podle potřeby zřeďte ještě trochou studené vody a dochuťte solí. Na ozdobení použijte petrželku a mletou papriku. Jako příloha se hodí sezamové tyčinky, sýrové chipsy, nakrájená mrkev nebo okurka.

SMĚS S KUSKUSEM

Suroviny: 200 g kuskusu, 300 g horké vody nebo zeleninového vývaru, sójovou omáčka, olivový olej, 1 cuketa, 2 středně velké mrkve, 2 střední papriky, sůl, pepř, bazalkové lístky

Postup:

Nasypte kuskus do misky, zakápněte olejem a sójovou omáčkou. Přilijte horkou vodu nebo vývar a pořádně zamíchejte. Nechte pár minut odležet. Smíchejte všechnu zeleninu a nakrájejte ji na menší kousky. Zeleninovou směs přisypte ke kuskusu a zamíchejte. Přidejte pár lístků bazalky, osolte, opepřete a znovu udělejte kolečko olejem. Bazalkou pak hotový pokrm i ozdobte.

Zdroj receptů a fotky: Everli


publikováno: 20. 1. 2022, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: oběd, vaříme, večeře, vegan, vegetarián, zdravá strava, zelenina

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+