Vyzkoušejte valentýnské recepty z nejlepší kuchařky na světě | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Vyzkoušejte valentýnské recepty z nejlepší kuchařky na světě

6. 2. 2014

Kniha Láska prochází kuchyní – uvařte, zabalte a věnujte jedlý dárek autorky Denisy Bartošové se probojovala v prestižní celosvětové soutěži Gourmand World Cookbook Awards 2013 mezi 7 nejlepších na světě, a to v kategorii Design! V této sekci soupeřila s kuchařskými knihami ze 115 zemí. Po velkém úspěchu knihy Škoda nevařit – kuchařka plná hudby Martina Škody (3. nejlepší prvotina na světě) může kuchařský počin Denisy Bartošové stanout na stupni vítězů! Vyzkoušejte si z ní dva láskyplné recepty.

Originální nápady

Kniha Denisy Bartošové obsahuje nejen báječné recepty na jedlé dárky všeho druhu – pro děti, ženy (maminky, dcery, kamarádky…) i muže (partnery, tatínky…), ale především originální nápady na jejich balení. Láska prochází kuchyní je přehledně rozdělena do kapitol odpovídajících tematicky jednotlivým měsícům, třeba únor je lásky čas, červen patří dětem a prosinec si tvorbu dárků pro blízké přímo žádá! S autorčinou pomocí zvládnete jedlý dárek připravit do posledního puntíku (kniha obsahuje také šablony na jmenovky, krabičky, kornouty atd.), ale poslední krok – darování – je již pouze na vás.

Čokoládový koláč s malinami

Kvalitní čokoláda je zdraví prospěšná. To už je dávno vědecky dokázáno. Souznění čokolády a malin ovšem staví tento dezert na nejvyšší laťku. Okouzlíte jím manžela nebo manželku, ale i maminku nebo tchýni. Nejlepší samozřejmě bude, když každému upečete jeden.

Suroviny na čtyři srdíčka (o šířce 12 cm a výšce 4 cm): 180 g změklého másla, 130 g třtinového cukru, 2 vejce, 125 g hladké mouky, 1 lžička kypřícího prášku, 60 g kakaa holandského typu, 100 ml mléka, 60 g kvalitní hořké čokolády (alespoň 50 % kakaové hmoty) nasekané nadrobno

Na polevu: 150 g kvalitní hořké čokolády, 125 ml smetany ke šlehání, 400 g čerstvých malin

Postup:

Předehřejte troubu na 160 °C. V míse vyšlehejte ručním šlehačem máslo a cukr do pěny. Trvá to asi 10 minut. Postupně přidávejte vejce, zapracujte mouku prosátou s kypřícím práškem a kakaem a mléko, nakonec ručně vmíchejte nasekanou čokoládu. Lžící přesuňte těsto do dortové formy ve tvaru srdce zhruba do poloviny a pečte 20 minut. Pak zkuste do korpusu zapíchnout špejli – pokud na ní nic neulpí, vytáhněte koláč z trouby. Nechte vychladnout.

Na nejmenší plotýnce zvolna zahřejte 150 g rozlámané kvalitní hořké čokolády a 125 ml smetany. Míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí. Stáhněte z plamene a nechte 10 minut odpočinout. Do každé formy s vychladnutým koláčem nalijte část polevy a hned do ní usaďte čerstvé maliny.

Na balení budete potřebovat:

Pevný červený papír, nůžky, lepidlo v tyčince, pravítko, stuhu s potiskem Koláč nechte ve formě a převažte stuhou. Hodláte-li si formu ponechat i pro další použití, vyrobte krabičku ve tvaru srdce (detailní návod najdete v knize). Obkreslete obrys formy a vystřihněte jej. Navíc vystřihněte pruh, který bude délkou i šířkou odpovídat výšce a obvodu vašeho koláče. Po celé délce tohoto pruhu zahněte půl centimetru a přejeďte hranou tužky nebo pravítka. Do půlcentimetrové „záložky“ vystříhejte v třícentimetrových rozestupech malé trojúhelníčky (pomohou vám papírový pruh lépe tvarovat). Zvolte barevný papír vyšší gramáže nebo polepte čtvrtku pěkným balicím papírem. Pruh začněte nalepovat mezi „chlopněmi“. Přilepte menší část a počkejte do zaschnutí lepidla, takto pokračujte po celém obvodu krabičky.

Krambl v šálku

Nejrychlejší pečený dezert na světě, na který doma vždycky všechno máte. Nejlepší je ještě vlažný, chvilku po tom, co ho vytáhnete z trouby. Vyzkoušejte různé kombinace ovoce, vždy bude skvělý. Upečte ho přímo v krásném šálku, který chcete mamince věnovat. Až z něj bude pít kávu, s láskou si na vás vzpomene.

Suroviny na asi 8 šálků: 125 g másla, 120 g hrubé mouky, 140 g krystalového cukru krystal, 100 g loupaných sekaných mandlí, 300 g rebarbory, 200 g jahod, cukr moučka na doslazení ovoce

Postup:

Z másla pokrájeného na kostičky, mouky, cukru a sekaných mandlí zpracujte drobenku. Rebarboru očistěte a nakrájejte na asi 1 cm široké špalíčky, jahody pokrájejte na čtvrtiny. Pokud je třeba, doslaďte ovoce moučkovým cukrem. Nachystejte si asi 8 čajových šálků, záleží na jejich velikosti. Naplňte je do třetiny drobenkou, další třetinu ovocem a navrch opět drobenkou. S každým šálkem několikrát klepněte, aby drobenka vyplnila mezery mezi ovocem. Zapékací mísu nebo hlubší plech naplňte do 2 cm vodou a postavte do ní čajové šálky. Rozehřejte troubu na 180 °C a pečte ve vodní lázni 15–20 minut.

Na balení budete potřebovat: kávové nebo čajové šálky (projděte bazary, je jich všude dost), celofánové sáčky, stuhu, čerstvé květiny, lžičky

Pokud budete krambl balit a přenášet, počkejte nejprve, než úplně vychladne. Každý šálek vložte do celofánového sáčku, v horní části stáhněte stuhou. Lžičku přiložte, nebo přivažte pod stuhu. Za stuhu provlékněte malou růži nebo jinou květinu.

  • Nakladatelství Smart Press vydává kuchařky, které přinášejí vždy něco nového – ať už je to originální design nebo jedinečné téma. Knihy obsahují vyzkoušené recepty a fotografie z dílen nejlepších fotografů.

www.smartpress.cz


publikováno: 6. 2. 2014, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: dárek, knihy, vaříme, vlastnoručně

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+