Vyzkoušejte vánoční MatchaTea zelené recepty | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Vyzkoušejte vánoční MatchaTea zelené recepty

8. 12. 2015

Hledáte zajímavou a zdravou možnost, jak si zpestřit domácí sladkosti o Vánocích? Použijte k jejich přípravě japonský MatchaTea. Budou mít nejen krásnou zelenou barvu, chuť a aroma, ale také se můžete těšit na antioxidační a další pozitivní účinky pro vaše tělo. Na první pohled budou vypadat sváteční dezerty či pokrmy opravdu zajímavě.

Charakteristická smaragdově zelená barva

Není divu, že se s originálním japonským mletým čajem, který je doslova nabitý vitaminy, a dalšími zdraví prospěšnými látkami setkáváme v gastronomii. Díky tomu, že se jako velmi jemný prášek snadno rozpouští i ve studené vodě, nabízí široké využití. Se zeleným mletým čajem pak můžete experimentovat nejen při přípravě mléčných nápojů, ale rovněž osvěžujících koktejlů či dezertů, koláčů i čokolád.

Proč mají tolik antioxidantů?

„Vznik antioxidantů a jasně zelené barvy čaje způsobuje zastínění čajovníkových polí během závěrečné fáze pěstování. Vláknina je v čaji zachována díky tomu, že konzumujeme přímo čajové lístky, nikoliv jen jejich výluh,“ vysvětlil Petr Patočka ze společnosti Čajová květina s.r.o., která MatchaTea do ČR dováží.

Křehký koláč s MatchaTea tvarohem

Ingredience: 1 listové těsto, 2 tvarohy, 100 g cukru, 4 vejce, 2 vanilkové pudinky, 200 ml mléka, 1 a půl lžičky MatchaTea

Postup:

Tvarohy, cukr, žloutky mléko a rozmíchanou MatchaTea smícháme v míse. Listové těsto dáme na plech tak, abychom měli okraje opřené o okraj plechu. Smíchanou směs nalijeme do pekáče a dáme pozvolna péct na 170 stupňů Celsia na 20 minut. Ze zbylých bílku si ušleháme sníh, do kterého přidáme ještě 2 plné lžíce cukru. Po 20 minutách vyndáme koláč z trouby a naneseme ušlehaný sníh (můžeme posypat jemně nasekanými mandlemi) a dáme ještě na 10 minut do trouby.

Kuličky s MatchaTea

Ingredience: 125 g másla, 80 g moučkového cukru, 100 g sušeného mléka, 2 g MatchaTea, Na obalení strouhané vlašské ořechy ale možno použít i kokos.

Postup:

V míse smícháme všechny sypké ingredience, přidáme změklé máslo a vypracujeme těsto. Pokud se nám drobí tak přidáme ještě kousek másla. Vyválíme váleček, nakrájíme na stejné kousky, které následně ukoulíme a obalíme.

MatchaTea lanýže

Ingredience: 50 g smetany na šlehání, 150 g bílé čokolády, 15 g másla, 5 g zeleného čaje MatchaTea, limetka, marcipánová hmota

Postup:

Ve vodní lázni zahřejeme smetanu, přidáme na kostečky nalámanou čokoládu. Necháme rozehřát, přidáme máslo a v trošce vody rozmíchaný čaj. Vše dobře promícháme. Lehce si vyválíme marcipán a vykrajujeme kolečka o průměru 5 centimetrů. Hmotu necháme v lednici ztuhnout. Poté lžičkou vykrajujeme kousky, které rychle v dlani zpracujeme do kuličky a balíme do vykrojených koleček. A opět dáme ztuhnout do lednice. Posypeme čajem smíchaným s moučkovým cukrem.

Roláda s MatchaTea krémem

Ingredience:

Těsto: 4 vejce, 2 polévková lžíce oleje, 120 g práškového cukru, 100 g polohrubé mouky, čtvrt lžičky prášku do pečiva, citronovou kůru, 1 lžička MatchaTea

Krém: 1 mascarpone, 1 šlehačka, 1 ztužovač šlehačky, 1 hrst mandlových lupínků, 1 lžička MatchaTea

Postup:

Bílky vyšlehat s tři čtvrtě množství cukru, vmíchat žloutky utřené se zbylým cukrem a olejem. Po lžících vmíchat mouku s práškem do pečiva a MatchaTea. Pečící papír potřeme máslem a posypeme jemně moukou. Rozetřít rovnoměrně a péct 10–15 minut při teplotě 180 stupňů Celsia. Na vál dáme utěrku, posypeme cukrem a upečené těsto, ještě teplé jej překlopíme na utěrku. Sloupneme papír a těsto i s utěrkou srolujeme. Šlehačku vyšleháme. V malém množství vody rozmícháme MatchaTea a zamícháme do mascarpone. Vše smícháme a přidáme mandlové lupínky. 1 ztužovač šlehačky. Po vychladnutí rozbalíme, naplníme krémem a opět srolujeme.

Zdroj: www.MatchaTea.cz


publikováno: 8. 12. 2015, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: čaj, dezerty, sladkosti, Vánoce, vaříme

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+