Vyzkoušejte zajímavé recepty se skyrem | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Vyzkoušejte zajímavé recepty se skyrem

7. 3. 2023

Máte rádi skyr? Pak vás jistě nepřekvapí, že ho můžete použít i na vaření. Nabízíme vám recepty na brokolicový quiche, rosti se skyrem a citrónové muffiny s mákem. Vyzkoušejte je.

Brokolicový quiche (slaný francouzský koláč)

Suroviny:

  • 280 g celozrnné pšeničné mouky
  • 165 g studeného másla na kousky
  • 2 lžíce studené vody
  • 1 lžíce soli
  • ½ kg nasekané brokolice
  • 1 střední cibule nakrájená
  • 350 g hedvábného tofu
  • 2 šálky SKYRU z Bohušovic
  • ½ lžičky kurkumy
  • 3 lžíce lahůdkového droždí
  • 1 špetka himalájské černé soli (kala namak)

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 220 stupňů.
  2. Nejprve udělejte těsto. V míse smíchejte mouku, chlazené máslo a sůl.
  3. Těsto zpracujte rukama, přidejte vodu a nepřestávejte hníst, dokud není hladké bez hrudek a drží pohromadě. Pak na dno pekáče vložte pečicí papír, namačkejte na něj těsto, propíchejte ho vidličkou a pečte 10 minut.
  4. Zatímco se peče těsto, orestujte nakrájenou cibuli a trochu i brokolici, ale jen dokud není cibule měkká.
  5. Ve velké míse rozmačkejte vidličkou tofu, přidejte SKYR z Bohušovic, kurkumu, lahůdkové droždí, sůl se špetkou černé soli a smíchejte dohromady. Pak vmíchejte i orestovanou cibuli s brokolicí a vše nalijte na těsto. Pečte 25 – 30 minut. Nechte koláč trochu zchladit před tím, než ho budete krájet.

Citrónové muffiny s mákem

  • 375 g hladké mouky
  • 3 lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 2 lžíce nastrouhané citrónové kůry
  • 1 citrón a šťáva z něj
  • 60 g celého máku a trochu na ozdobu
  • 200 g tvarohu měkkého
  • 2 vejce
  • 2 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 malé SKYRY natur z Bohušovic
  • 125 ml oleje

Poleva: 160 g moučkového cukru, 1,5 lžíce citrónové šťávy

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180 stupňů. Vymažte formu na muffiny olejem nebo použijte papírové košíčky. V míse smíchejte mouku, kypřicí prášek, cukr, citrónovou kúru a mák.
  2. Potom vmíchejte tvaroh, vejce, vanilkový extrakt, jogurt a olej.
  3. Těsto rozdělte do formiček na muffiny. Pečte 20 až 25 minut, dokud párátko není po zapíchnutí čisté.
  4. Polevu vyrobíte smícháním cukru s citrónonovou šťávou. Ozdobte jí muffiny podle své fantazie (kokos, čokoláda) a nechte vychladnout.

Rösti s dipem ze SKYRU

Suroviny:

  • ¼ dýně hokkaido (kolem 300g)
  • 3 brambory
  • ½ lžičky soli
  • pepř
  • ¼ lžičky skořice
  • ½ lžičky kari koření
  • 1 lžíce nasekané petrželky
  • 3 lžíce cizrnové mouky
  • olej rostlinný
  • ½ hrnku SKYRU z Bohušovic
  • čerstvá pažitka
  • sladká paprika dle chuti

Postup:

  1. Rösti jsou smažené jídlo typické pro německo-švýcarskou oblast. Syrové brambory nastrouhejte, smíchejte s kořením, přidejte trochu mouky a smažte na pánvi.
  2. Můžete do těsta přidat nastrouhanou dýni hokkaido. Cizrnová mouka se používá, protože spojí ingredience a dobře se pak z těsta vytváří placičky. Nejsou pak vůbec potřeba vejce. (pokud dáte jinou mouku, můžete místo vajec dát na spojení trochu odvaru z lněného semínka). Chuť dokonale doladí petrželka, koření jako kari, skořice a pepř se solí.

Rösti jsou delikatesní s dipem ze Skyru, ten můžete servírovat i se salátem nebo použít místo majonézy do sendviče.

Na dip:

450 g bílého Skyru z Bohušovic, 1–2 stroužky česneku, 1 lžička citrónové šťávy, kůra z jednoho bio citrónu, ½ lžičky dijonské hořčice, mořská sůl podle chuti, čerstvě mletý pepř podle chuti. Vše smíchejte.


publikováno: 7. 3. 2023, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: sýr, vaříme, večeře

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+