Hlavní strana » Výživa a gastronomie » Článek
Vyzkoušejte zajímavé recepty se skyrem
7. 3. 2023
Máte rádi skyr? Pak vás jistě nepřekvapí, že ho můžete použít i na vaření. Nabízíme vám recepty na brokolicový quiche, rosti se skyrem a citrónové muffiny s mákem. Vyzkoušejte je.

Brokolicový quiche (slaný francouzský koláč)
Suroviny:
- 280 g celozrnné pšeničné mouky
- 165 g studeného másla na kousky
- 2 lžíce studené vody
- 1 lžíce soli
- ½ kg nasekané brokolice
- 1 střední cibule nakrájená
- 350 g hedvábného tofu
- 2 šálky SKYRU z Bohušovic
- ½ lžičky kurkumy
- 3 lžíce lahůdkového droždí
- 1 špetka himalájské černé soli (kala namak)
Postup:
- Předehřejte troubu na 220 stupňů.
- Nejprve udělejte těsto. V míse smíchejte mouku, chlazené máslo a sůl.
- Těsto zpracujte rukama, přidejte vodu a nepřestávejte hníst, dokud není hladké bez hrudek a drží pohromadě. Pak na dno pekáče vložte pečicí papír, namačkejte na něj těsto, propíchejte ho vidličkou a pečte 10 minut.
- Zatímco se peče těsto, orestujte nakrájenou cibuli a trochu i brokolici, ale jen dokud není cibule měkká.
- Ve velké míse rozmačkejte vidličkou tofu, přidejte SKYR z Bohušovic, kurkumu, lahůdkové droždí, sůl se špetkou černé soli a smíchejte dohromady. Pak vmíchejte i orestovanou cibuli s brokolicí a vše nalijte na těsto. Pečte 25 – 30 minut. Nechte koláč trochu zchladit před tím, než ho budete krájet.

Citrónové muffiny s mákem
- 375 g hladké mouky
- 3 lžičky prášku do pečiva
- 2 lžíce cukru krupice
- 2 lžíce nastrouhané citrónové kůry
- 1 citrón a šťáva z něj
- 60 g celého máku a trochu na ozdobu
- 200 g tvarohu měkkého
- 2 vejce
- 2 lžičky vanilkového extraktu
- 2 malé SKYRY natur z Bohušovic
- 125 ml oleje
Poleva: 160 g moučkového cukru, 1,5 lžíce citrónové šťávy
Postup:
- Předehřejte troubu na 180 stupňů. Vymažte formu na muffiny olejem nebo použijte papírové košíčky. V míse smíchejte mouku, kypřicí prášek, cukr, citrónovou kúru a mák.
- Potom vmíchejte tvaroh, vejce, vanilkový extrakt, jogurt a olej.
- Těsto rozdělte do formiček na muffiny. Pečte 20 až 25 minut, dokud párátko není po zapíchnutí čisté.
- Polevu vyrobíte smícháním cukru s citrónonovou šťávou. Ozdobte jí muffiny podle své fantazie (kokos, čokoláda) a nechte vychladnout.

Rösti s dipem ze SKYRU
Suroviny:
- ¼ dýně hokkaido (kolem 300g)
- 3 brambory
- ½ lžičky soli
- pepř
- ¼ lžičky skořice
- ½ lžičky kari koření
- 1 lžíce nasekané petrželky
- 3 lžíce cizrnové mouky
- olej rostlinný
- ½ hrnku SKYRU z Bohušovic
- čerstvá pažitka
- sladká paprika dle chuti
Postup:
- Rösti jsou smažené jídlo typické pro německo-švýcarskou oblast. Syrové brambory nastrouhejte, smíchejte s kořením, přidejte trochu mouky a smažte na pánvi.
- Můžete do těsta přidat nastrouhanou dýni hokkaido. Cizrnová mouka se používá, protože spojí ingredience a dobře se pak z těsta vytváří placičky. Nejsou pak vůbec potřeba vejce. (pokud dáte jinou mouku, můžete místo vajec dát na spojení trochu odvaru z lněného semínka). Chuť dokonale doladí petrželka, koření jako kari, skořice a pepř se solí.
Rösti jsou delikatesní s dipem ze Skyru, ten můžete servírovat i se salátem nebo použít místo majonézy do sendviče.
Na dip:
450 g bílého Skyru z Bohušovic, 1–2 stroužky česneku, 1 lžička citrónové šťávy, kůra z jednoho bio citrónu, ½ lžičky dijonské hořčice, mořská sůl podle chuti, čerstvě mletý pepř podle chuti. Vše smíchejte.
publikováno: 7. 3. 2023, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: sýr, vaříme, večeře