Vzpomínka na tapas se skvělou cavou
Malé občerstvení v jakékoliv podobě se ve Španělsku skrývá pod názvem tapas. Bez tohoto fenoménu si jejich gastronomii dokáže představit jen málokdo. Pozvěte přátelé a zavzpomínejte na léto a připijte si cavou, vynikajícím šumivým vínem značky Freixenet.
Cava značky Freixenet společně s tapas vytváří osobitou souhru chutí, která vás během okamžiku přenese zpátky do letních měsíců zalitých sluncem, skvělou náladou a bezstarostnou atmosférou.
Albóndigas (španělské masové kuličky)
Co budeme potřebovat:
- 500 g mletého hovězího masa
- ½ hrníčku jemné strouhanky
- 1 plechovka drcených rajčat
- 0,5 dl smetany ke šlehání
- 2 zelené papriky
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- nasekaná petržel
- sušené oregano
- olivový olej
- sůl
Postup: Maso, cibuli, strouhanku, špetku soli a petržel smícháme a vypracujeme hmotu tak, aby nelepila. Tvarujeme kuličky o velikosti vlašského ořechu. Na rozpáleném olivovém oleji kuličky osmahneme dohněda ze všech stran. Hotové kuličky vyjmeme a necháme v teple. Na pánvi následně podusíme na nudličky nakrájenou papriku. Až paprika změkne, přidáme drcená rajčata, najemno nakrájený česnek, oregano, sůl, smetanu a důkladně promícháme. Do omáčky přidáme masové kuličky a necháme 5 až 10 minut povařit. Podáváme teplé.
NÁŠ TIP: Masové kuličky skvěle doplní cava Freixenet Cordon Negro brut, která se vyznačuje světle zlatavou barvou, zelenkavými odlesky a jemným, dlouhotrvajícím perlením. Svou expresivní vůní a vyzývavou chutí si vás zaručeně získá a při podávání tradičních Albóndigas na stole zkrátka nesmí chybět.
Variace sýrů a oliv
V jednoduchosti je krása. Toto rčení nepochybně platí i ve španělské kuchyni, která dokáže i ze zdánlivě všedních kombinací vykouzlit explozi chutí, jež ocení i skutečný gurmán. Cava Freixenet Carta Nevada zaujme výraznou vůní s tóny exotického ovoce vyváženou bohatou a svěží chutí. Obohacená o variaci vašich nejoblíbenějších sýrů a kvalitních oliv tak promění nejeden večer ve výjimečný. Skvěle se snoubí zejména s lahodnými sýry španělského původu, mezi které se mimo jiné řadí například proslulý sýr Manchego z oblasti La Mancha, sýr měkkého typu a jemné chuti Camerano pocházející z malebné provincie La Rioja či uzený ovčí sýr Idiazabal z Baskicka.
Smažené krevety na česneku
Párování prémiového sektu s mořskými plody je sázka na jistotu, která vykouzlí úsměv na tváři téměř každému. Freixenet Carta Nevada snoubená se smaženými krevetami na česneku zajistí, že se váš podzimní večer stane nezapomenutelným a budete jej chtít prožívat stále znovu a znovu.
Co budeme potřebovat:
- 8 celých čerstvých krevet
- 2 stroužky česneku
- ½ chilli papričky
- máslo
- petržel
- sůl, pepř, citronová šťáva
- čerstvá bagetka
Česnek a chilli papričku nakrájíme na jemné plátky. Krevety důkladně oloupeme, zbavíme ocásků a opatrně vytáhneme střívka. Na pánvi rozehřejeme máslo, přidáme chilli papričku, česnek a nechápe zpěnit. Oloupané krevety osolíme a na pánvi restujeme z každé strany přibližně minutu, dokud nezrůžoví. Krevety vyjmeme, posypeme nakrájenou petrželí a pokapeme citronovou šťávou. Podáváme teplé s čerstvým pečivem.
NÁŠ TIP: Španělská cava Freixenet Carta Nevada má zelenkavou barvu se zlatavými odlesky a jemným, dlouhotrvajícím perlením. V její výrazné vůni převládají tóny zralého exotického ovoce s podtónem pomela. Chuť této cavy je bohatá, vyvážená a svěží s optimálním poměrem kyselin a zbytkového cukru. Ve sklepě zraje 10–15 měsíců. Na trh byla uvedena již v roce 1941 a rychle se stala ikonou své kategorie.
Zakoupíte na www.osobnivinoteka.cz