Waldorf salát | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Waldorf salát

2. 1. 2014

Tradiční americký recept na salát Waldorf, který byl poprvé představen již roku 1893 v New Yorku v Hotelu Waldorf, pro vás připravili kuchaři z Kuchařského studia Unilever Food Solutions.

Waldorf salát

Suroviny na 10 porcí:

kandované vlašské ořechy: 120 g vlašské ořechy, napůlené 1 vaječný bílek, 1 g mix mleté papriky, kayenského pepře, fenyklu a koriandru, 50 g cukr krystal

Dresink: 150 g rama Cremefine Fraiche, 150 g Hellmann’s Majonéza Light, šťáva z poloviny citrónu, 0,2 g pepř bílý, mletý, 20 ml ořechový olej (případně lanýžový), černé lanýže nasekané (možno vynechat)

Salát: 500 g celer oloupaný, 360 g jablka Granny Smith neloupaná, 200 g jablka gala, neloupaná, 400 g červené hrozno podélně napůlené, 80 g mikro salát (výhonky/celerové lístky na ozdobení)

Postup:

Kandované ořechy: V míse smícháme ořechy a bílek, přidáme mix koření, cukr a promícháme, až budou ořechy po povrchu pokryté. Pak ořechy rozprostřeme na plech pokrytý pečícím papírem a orestujeme do hněda (cca 20 minut) při 170 st. C v troubě.

Dresink: Smícháme zakysaný krém s majonézou, přidáme citrónovou šťávu, pepř, případně nasekané lanýže (můžeme vynechat). Dochutíme ořechovým (nebo lanýžovým) olejem a dobře promícháme.

Salát: Oloupaný bulvový celer i neoloupaná jablka nakrájíme na tenké nudličky o velikosti sirek – julienne. Dáme pozor, aby se nedostaly semínka z jádřinců do salátu. Nudličky promícháme ihned s dresinkem, aby nezhnědly, a doplníme dalšími ingrediencemi.

Salát podáváme tak, že do středu talíře položíme kovový kroužek, porci salátu lehce přitlačíme v kroužku ke dnu talíře a kroužek opatrně sundáme. Navrch položíme mikro salát s výhonky a okolo středu položíme pár napůlených hroznů a kandovaných ořechů.


publikováno: 2. 1. 2014, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: salát, vaříme, zelenina

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+