Zapečené brambory nebo špagety s tuňákem | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Zapečené brambory nebo špagety s tuňákem

26. 2. 2021

Milujete italskou kuchyni nebo jste zastánci tradiční klasiky? Rádi objevujete nové recepty a zkoušíte netradiční kombinace, ale zároveň hledíte na zdravou stravu a štíhlou linii? Pak neváhejte a vyzkoušejte zbrusu nové recepty od Rio Mare. Nejen, že si pochutnáte a prospějete svému zdraví, ale ještě můžete vyhrát parádní ceny!

ŠPAGETY S TUŇÁKEM

Suroviny na 4 porce:

• 1 červená cibule

• 100 g rozinek

• 50 g másla

• 1 dcl červeného vína

• 1 polévková lžíce olivového oleje

• 1 polévková lžíce hrubozrnné hořčice

• sůl

• 3× 80 g tuňáka Rio Mare v olivovém oleji

• 2 plechovky celých loupaných rajčat

• 10 g tymiánu

• 10 g bazalky

• 4 cl olivového oleje

• 15 g piniových ořechů

• 20 g strouhanky

• 500 g špaget

Postup:

V pánvičce rozehřejeme olivový olej a osmažíme najemno nakrájenou cibuli. Zlatou cibulku schladíme červeným vínem a přidáme špetku soli, rozinky a hořčici. Necháme odpařit alkohol a zjemníme máslem. Tuto „marmeládu“ rozmixujeme tyčovým mixérem na nejhladší konzistenci. Doporučujeme přepasírovat pomocí polévkové lžíce přes jemné sítko, aby marmeláda byla skutečně co nejjemnější.

Připravíme si pánvičku, na které za sucha orestujeme piniové ořechy a poté strouhanku. Obojí si dáme do jednotlivých misek a odložíme na později. Do rozpálené pánvičky přidáme olivový olej, na prkýnku pomocí nože rozmáčkneme stroužek česneku a přidáme do pánvičky. Zároveň si ve velkém hrnci dáme vařit osolenou vodu.

Jakmile je česnek zlatý, zalejeme ho loupanými rajčaty, které rozmačkáme vařečkou. Přidáme dvě naběračky slané vody na pastu a přidáme najemno nasekaný tymián. Rajčatové sugo necháme vařit alespoň 20 minut.

Uvařené sugo zdokonalíme tuňákem, špetkou soli a pepře a čerstvě natrhanou bazalkou. Necháme na nízké teplotě ještě 10 minut zahřívat. Pozor, bazalku trháme rukama, při krájení nožem oxiduje a rychleji černá. Uvařené špagety přidáme do pánvičky se sugem a nezapomeneme přidat i trochu vody z hrnce. Důkladně promícháme, ochutnáme a případně dochutíme solí, pepřem nebo bazalkou.

Servírování:

Na talíř dáme 4 polévkové lžíce domácí marmelády. Pomocí vidličky nabereme co nejvíce pasty a v naběračce točíme a točíme a točíme… Opatrně vložte pastu doprostřed marmelády, polévkovou lžící nabereme sugo i tuňáka z pánvičky a umístíme na vrch hnízda špaget. Dozdobíme piniovými ořechy a zaprášíme restovanou strouhankou. Buon Appetito.

BRAMBORY ZAPEČENÉ S TUŇÁKEM, CIBULKOU, RAJČÁTKY A SÝREM

Suroviny na 4 porce:

• 600 g vařených brambor grenaille

• 2 ks cibule

• 3 ks jarní cibulky

• 200 g cherry rajčátek

• olivový olej

• 6 stroužků česneku

• tymián

• rozmarýn

• oregano

• 3× 60 g tuňáka Rio Mare Leggero

• čerstvý kravský sýr

• sůl

• pepř

Postup:

Cibuli nakrájíme na klínky, jarní na kolečka, brambory na půlky. V pánvi opečeme na oleji cibuli a jarní cibulku dosklovata, přidáme na plátky krájený česnek, zarestujeme, přidáme sekané bylinky a natrhaného tuňáka. Osolíme a přendáme do pekáčku. Poklademe rajčátky a trhaným sýrem. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 stupňů na 20 minut.

Jarní soutěž s Rio Mare se blíží!

Začínáme už 1. 3. 2021 a připraveny jsou stovky dárků, počínaje produkty Rio Mare, přes robotické hrnce Tefal Cook4me+ nebo pánve Tefal Unlimited s nepřilnavým povrchem, až po kurzy vaření pro celou rodinu s profesionálním kuchařem u vás doma.

Stačí zakoupit libovolný produkt Rio Mare kdekoli po celé České republice včetně e-shopů, zaregistrovat účtenku na uvedeném webu, a pak jen na konci měsíce doufat, že budete ti šťastní vylosování

Sledujte www.riomaresoutez.cz

Pro více informací, inspirace i lahodných a rychlých receptů, navštivte www.riomare.cz

nebo se staňte fanoušky na https://www.facebook.com/RioMareCesko/


publikováno: 26. 2. 2021, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: ryby, vaříme, večeře

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+