Závin s tvarohem a rumový dort bez mouky | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví

Závin s tvarohem a rumový dort bez mouky

20. 3. 2014

Zkuste nachystat klasické zákusky trochu jinak, než jste zvyklí. Do závinu dejte k ovoci ještě tvaroh se zakysanou smetanou a rumový dort upečte tentokrát bez mouky z pudingového prášku. Budete mile překvapeni, jak jsou vynikající.

Tažený závin s ovocným tvarohem

Doba přípravy: asi 40 minut (bez doby odpočívání těsta)

Doba pečení: asi 45 minut

Suroviny na těsto: 250 g hladké mouky, špetka soli, 100 ml vlažné vody, 1 vejce, 1 lžíce oleje

Suroviny na náplň: 100 g měkkých sušených meruněk, 500 g nakyslých jablek, 250 g odtučněného tvarohu, 150 g zakysané smetany, 1 vejce, 50 g cukru, 1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker, 1 zarovnaná PL bramborového škrobu Solamyl Dr.Oetker, kůra z 1 chemicky neošetřeného citrónu, 2 lžíce citrónové šťávy, 75 g rozinek

Suroviny na potření: 50 g másla

Suroviny na posypání: 25 g moučkového cukru

Ještě potřebujeme: malý hrnec s pokličkou, papír na pečení, plech na pečení, váleček, čistou utěrku

Postup:

  1. Na přípravu těsta prosejeme do mísy mouku, přidáme sůl, vodu, vejce a olej a elektrickým ručním šlehačem nejprve na nejnižším, potom na nejvyšším stupni zpracujeme na hladké těsto. V malém hrnci přivedeme k varu vodu, vylijeme ji a hrnec dobře osušíme. Do hrnce vložíme papír na pečení, na něj položíme těsto, zakryjeme pokličkou a necháme asi 30 minut odpočívat.
  2. Na přípravu náplně nakrájíme sušené meruňky na proužky. Jablka oloupeme, odstraníme jádřince, rozkrájíme na čtvrtky a ty ještě na tenké plátky. Tvaroh promícháme se zakysanou smetanou, vejcem, cukrem, vanilínovým cukrem, škrobem, citrónovou kůrou a šťávou. Přidáme meruňky, plátky jablek a rozinky.
  3. Na pomoučené utěrce těsto rozválíme na tenkou placku o velikosti asi 50×70 cm (těsto musí být průhledné). Rozehřejeme máslo. Dvě třetiny těsta pokryjeme náplní (na kratších stranách necháme asi 3 cm volné). Volné těsto potřeme rozpuštěným máslem a kratší okraje přeložíme přes náplň. Pomocí utěrky závin po delší straně stočíme – začneme u strany s tvarohovou náplní. Konce pevně přitiskneme.
  4. Závin přeložíme na plech pokrytý papírem na pečení a potřeme zbývajícím máslem. Plech vložíme do předehřáté trouby a pečeme: elektrická trouba: 180 °C, horkovzdušná trouba: 160 °C, plynová trouba: stupeň 2–3. Doba pečení: asi 45 minut.
  5. Závin ihned po upečení poprášíme moučkovým cukrem a podáváme teplý nebo vychlazený.

Tip: K závinu můžete podávat ušlehanou šlehačku nebo vanilkovou zmrzlinu. Pokud by sušené meruňky byly příliš tvrdé, namočíme je předem na 1–2 hodiny do jablečné šťávy nebo vody.

Rumový dort bez mouky

Doba přípravy: asi 30 minut

Doba pečení: asi 55 minut

Suroviny na těsto: 6 žloutků, 200 g moučkového cukru, 5 kapek Mandlového aroma Dr.Oetker, 6 bílků, 400 g strouhaných mandlí, 2 balíčky Pudingu Naturamyl s vanilkovou příchutí Dr.Oetker

Suroviny na náplň: 500 ml smetany ke šlehání, 3 zarovnané lžíce instantního kakaa, 1 zarovnaná lžíce moučkového cukru, 1 lžička Rumového aroma Dr.Oetker, 2 balíčky Smeta-fixu Dr.Oetker

Suroviny na pokapání: 2 lžíce rumu

Suroviny na ozdobení: trochu kakaa, hoblinky čokolády

Ještě potřebujeme: dortovou formu (Ø 26 cm), papír na pečení, stěrka s vroubky

Postup:

  1. Na přípravu těsta ušleháme elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni žloutky s moučkovým cukrem a aroma do pěny. Bílky ušleháme elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni dotuha a opatrně vmícháme do žloutkové pěny. Mandle dobře promícháme s pudingovými prášky a vmícháme do směsi. Těsto nalijeme do dortové formy vyložené papírem na pečení, uhladíme, vložíme do předehřáté trouby a pečeme: elektrická trouba: 170 °C, horkovzdušná trouba: 160 °C, plynová trouba: stupeň 2–3. Doba pečení: asi 55 minut.
  2. Vychladlý korpus dvakrát podélně rozřízneme.
  3. Na přípravu náplně ušleháme elektrickým ručním šlehačem na nejvyšším stupni smetanu, kakao, moučkový cukr, aroma a smeta-fix dotuha.
  4. Každý díl korpusu pokapeme rumem a slepíme 2/3 náplně. Zbytkem náplně potřeme povrch a okraje dortu. Ozdobíme stěrkou s vroubky, posypeme kakaem a hoblinkami čokolády. Do podávání uložíme do chladničky.

publikováno: 20. 3. 2014, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: dezerty, pečení, sladkosti, vaříme

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+