Zelenina jako nejlepší parťák v teplých dnech | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Zelenina jako nejlepší parťák v teplých dnech

11. 6. 2021

Nechce se vám po dlouhém horkém dni stát u plotny a celou věčnost si lámete hlavu nad tím, co rychlého a výživného připravit k večeři? Zkuste do své kuchyně přizvat zeleninu a přichystejte z ní netradiční jídla. Uvidíte, že lehké a osvěžující pokrmy přijdou k chuti celé rodině.

Během léta je k dostání opravdu velké množství zeleniny i ovoce. Konečně seženete šťavnaté a chutné plody, na které jste celý rok tak dlouho čekali. Pokud chcete sáhnout po té nejkvalitnější zelenině pro své saláty a jednoduché pokrmy, vyrazte na ekologickou farmu. Tam seženete bio zeleninu, u které máte jistotu, že neobsahuje žádné nechtěné látky navíc. K dostání je ale také v obchodech, kde ji spolehlivě poznáte pouze pod označením logy biolistu či biozebry. Jedině tyto dvě značky zaručují bio kvalitu.

Nevíte, kam se vydat pro bio zeleninu? Navštivte například Farmu Lukava v Jindřichovicích pod Smrkem na Liberecku, kde se zelenina pěstuje s využitím koní a velkým podílem ruční práce. Další tipy na ekofarmy ve vaší blízkosti najdete na stránkách kamprobio.cz a lovime.bio.

Lehký salát z červené řepy a mangoldu

Že červenou řepu do salátů nedáváte a o mangoldu slyšíte poprvé? To je velká chyba, kterou musíte ihned napravit. Červená řepa plná sladké chuti, stopových prvků, vitamínů i kyseliny listové se hodí do nejrůznějších pokrmů. Pokud k ní přidáte mladé křehké listy netradičního mangoldu s velkým množstvím vitaminu C a minerálních látek, uvidíte, že si jejich společnou chuť ihned zamilujete!

Co budete potřebovat?

  • hrst barevných bio listů mangoldu
  • hrst mladých bio listů červené řepy
  • 1 ks uvařené bio červené řepy
  • bio olivový olej
  • bio balzamikový ocet
  • bio piniové oříšky
  • sůl a bio pepř

Postup:

Listy mangoldu i řepy opláchněte a případně natrhejte na menší kousky. Uvařenou řepu rozkrájejte na malé kostičky a přidejte do misky k listům. Vše zakápněte olivovým olejem a balzamikem, dochuťte solí a pepřem. Promíchejte a podávejte posypané piniovými oříšky.

TIP: Salát můžete připravit i jako originální přílohu ke kousku grilovaného masa či čerstvému kozímu sýru.

Zelené fazolky s grilovanými rajčaty

Sezona křupavých a slaďoučký zelených lusků začíná již v červenci. Jejich báječnou chuť si tak můžete užívat po celé léto. Kromě jedinečné chuti lusky obsahují velké množství minerálních látek a vitamínů, zejména vitamín K a vitamín C i vitamíny skupiny B. Ve spojení s voňavými rajčaty, která jsou v létě hojně dostupná, si užijete přímo vitamínový koktejl!

Co budete potřebovat?

  • 10 bio keříkových rajčat
  • 250g bio zelených lusků
  • 1 bio cibule
  • bio citronová šťáva
  • bio olivový olej
  • sůl a bio pepř

Postup:

Zelené fazolky očistěte a povařte v osolené vodě cca 5 minut. Mezitím si ugrilujte celá rajčata na cibulce. Poté fazolky s rajčaty jednoduše smíchejte, zakápněte olejem a citronovou šťávou a na konec dochuťte solí a pepřem. TIP: Takto připravené fazolky s rajčaty jsou výborné jako teplá příloha. Můžete je však podávat i na studeno – zkuste přidat trochu bio rukoly a pokrájené bio salátové okurky. Doplnit můžete i bio sýr balkánského typu.

Brokolicovo-květákový salát se slaninou a parmazánem

Také jste dosud z brokolice a květáku připravovali tak maximálně polévku v podobě hutného krému? Zkuste to v létě trochu jinak, uvidíte, že nebudete litovat!

Co budete potřebovat?

  • větší hrst růžiček bio brokolice
  • větší hrst růžiček bio květáku
  • 100g bio slaniny
  • bio parmazán na posypání
  • bio olivový olej
  • sůl a bio pepř

Postup:

Brokolici spolu s květákem uvařte v osolené vodě tak, aby růžičky nebyly zcela rozvařené. Pokud nechcete vařit, nechte klidně i syrové, budou o to křupavější. Slaninu pořádně opečte na trošce oleje. Zeleninu smíchejte se slaninou, přikápněte trochu oleje a dochuťte solí a pepřem. Podávejte posypané čerstvým parmazánem.

Kupujte BIO. Pro budoucnost!

Chceme-li podpořit lokální ekonomiku, není nám lhostejná příroda a životní prostředí, a navíc myslíme na budoucnost naši i našich dětí, měli bychom na to dbát zejména v uličkách mezi nákupními regály. Správným krokem, jak podpořit ekologické zemědělce, kteří přirozeně pečují o půdu, krajinu a hospodářská zvířata s maximální ohleduplností, je totiž nákup jejich bioproduktů. Tím, že zvolíte lokálního dodavatele, máte navíc jistotu, že bioprodukty neputovaly dlouhé kilometry přes půl světa. Distribuční cesty a dojezdové vzdálenosti jsou velmi krátké. To pomůže nejen přírodě, ale rovněž nám i budoucím generacím.


publikováno: 11. 6. 2021, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: bio, zelenina, zemědělství, zloděj

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+