Zkuste tyto jarní recepty | Výživa a gastronomie | Trendy zdraví


Zkuste tyto jarní recepty

29. 4. 2021

V následujících receptech jsou stěžejní vybrané ingredience. Jestliže jsou kvalitní, což poznáte mj. podle značek kvality (Klasa, Regionální potravina, Bio apod.), bude vám více chutnat.

Polévka ze zeleného chřestu s ovčím sýrem

Zelený chřest je už několik let v kurzu. To sice neznamená, že ho musíte nutně jíst, ale rozhodně stojí za to, na něj upozornit. Třeba právě naprosto delikátní záležitostí – chřestovou polévkou, provoněnou cibulí, česnekem a bílým vínem, kterou jsme zjemnili smetanou a posypali hoblinkami tvrdého ovčího sýru. Proč znovu zažívá zelený chřest renesanci? Snadno se s ním pracuje, skvěle chutná a navíc je velmi výživný. Za všechny jeho benefity jmenujme vysoký obsah kyseliny listové, která podporuje krvetvorbu a správnou funkci srdce a cév.

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 50 minut

Ingredience: 10 stonků zeleného chřestu, 1 střední cibule, 3 stroužky česneku, 100 ml bílého suchého vína, 500 ml zeleninového vývaru, 200 ml smetany, 50 g tvrdého ovčího sýru, 50 g másla, cukr, sůl, pepř, čerstvý kopr

Postup:

  1. Čerstvý zelený chřest zbavíme zdřevnatělých konců. A rozkrájíme na menší kousky. Špičky chřestu můžeme odložit a nechat na dozdobení polévky.
  2. Na rozpuštěném másle restujeme najemno nakrájenou cibulku do sklovata, poté přidáme nadrobno nakrájený česnek. Nakonec přidáme překrájený chřest a opět chvíli restujeme.
  3. Chřest zalijeme vínem, které necháme svařit na polovinu. Poté přilijeme vývar se smetanou a vaříme cca 20 minut.
  4. Polévku rozmixujeme do hladka s máslem a dochutíme solí, pepřem a cukrem. Polévku můžeme přecedit.
  5. Polévku dokončíme hoblinkami sýru, orestovanými špičkami chřestu a nasekaným koprem.

Tip: Skvělý zelený chřest se pěstuje také u nás. Preferencí místních surovin pomůžeme mimo jiné ochránit životní prostředí.

Pečené ředkvičky s mátou a tymiánem

Chutnají vám ředkvičky, ale nějakým záhadným způsobem na ně pořád zapomínáte? Zkuste to prolomit právě teď a připravte si lehkou večeři nebo svačinu. Nakrájejte je na půlky, vložte je na plech a přidejte šťávu z citronu a olivový olej a dochuťte podle potřeby solí a pepřem. Jakmile se dopečou, zasypejte je čerstvě nasekanou mátou. Proč byste neměli zapomínat právě na ředkvičky? Kromě obsahu řady vitaminů (E, D, C, B6, betakaroten aj.) a minerálů (sodík, železo, mangan aj.) mohou působit proti nadýmání a žaludečním obtížím. A hlavně si na nich pochutnáte.

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 40 minut

Ingredience: 300 g ředkviček, 1 citron, 50 ml olivového oleje, čerstvý tymián, čerstvá máta, sůl, černý pepř

Postup:

  1. Ředkvičky rozkrájíme na poloviny a vložíme do pekáče s pečicím papírem. Poté přidáme citronovou šťávu, olivový olej, sůl a pepř. Vše dobře promícháme a nakonec posypeme lístky tymiánu.
  2. Pekáč vložíme do předehřáté trouby na 200 °C a pečeme cca 15 minut do měkka.
  3. Nakonec ředkvičky posypeme čerstvě nasekanou mátou a můžeme podávat se slaným, měkkým tvarohem.

Tip: Věděli jste, že obecně u nás prospívá ovoci klima a půda jižních Čech a zelenině zase Polabí?

Smaženka s uzeným kachním prsem

Jak si udělat i z uzeného kachního prsa jídlo, které bude výživné, pikantní a zároveň odlehčené? Naprosto snadno! Inspirací vám může být právě náš recept, který zvládne i úplný začátečník. Rozpečete si krajíce chleba, pomažete je kremžskou hořčicí a pokladete na ně vaječné omelety. Pak přijdou samozřejmě na řadu plátky uzeného kachního prsa posypané jedlými klíčky, které dodají pokrmu hodně vitaminů a minerálů. Že vám tam ještě něco chybí? Nebojte se, lákavě vyhlížející obložený chléb ještě zakápnete svěžím domácím dresinkem.

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 35 minut

Ingredience: 4 vejce, 4 lžíce strouhanky, 4 plátky chleba, 1 ks uzeného kachního prsa, kremžská hořčice, jedlé klíčky, sůl, černý pepř, olivový olej, citron, hořčice plnotučná

Postup:

  1. Vejce děláme po porcích. Jedno vejce rozšleháme se solí, pepřem a strouhankou. Přidáme lžičku vody a uděláme omeletu, kterou přehneme v půli.
  2. Na rozpečený plátek chleba natřeme kremžskou hořčici a nahoru položíme smaženku.
  3. Dozdobíme jedlými klíčky a tenkými plátky kachního prsa.
  4. To celé zakápneme dresinkem, který si vyrobíme smícháním jedné lžičky plnotučné hořčice, trošky citronu, soli a pepře. Za stálého míchání pomalu přilijeme olivový olej.

Tip: Přemýšlíte někdy, co kupujete za potraviny? Zda se musí odněkud dovážet? Nebo se pěstují či vyrábějí přímo u nás? Co nejrychlejší přesun od výrobce k prodejci může zaručit jejich svěží chuť i vůni. A navíc se díky blízké vzdálenosti tolik nezatěžuje životní prostředí.

Pomazánka z kozího sýru

Jak si představujete typicky jarní snídani, svačinu nebo večeři? Třeba jako krajíc křupavého chleba namazaný čerstvě připravenou pomazánkou z kozího sýra a posypaný krájenými ředkvičkami s jarní cibulkou? S chutí do toho! Stačí vám k tomu jenom pár surovin. Váháte nad výběrem kozího sýra? Naprosto luxusní záležitostí je aktuální vítěz ocenění Regionální potravina v Jihomoravském kraji – KOZÍ SÝR PŘÍRODNÍ DLOUHO ZRAJÍCÍ od Markéty Palánové ze Sýrárny Jezeřany – Maršovice. Je vyroben z neodstředěného kozího mléka vlastní produkce. Bochníky zrají nejméně 9 měsíců, proto má lehce nažloutlý sýr příjemné aroma.

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 30 minut

Ingredience: 3 vejce, 100 g kozího sýru přírodního dlouho zrajícího od Markéty Palánové, Sýrárna Jezeřany – Maršovice, 160 g žervé nebo pomazánkového másla, 2 lžíce majonézy, 1 lžíce hořčice, 30 g másla, 1 svazek ředkviček, 3 jarní cibulky, svazek pažitky najemno

Postup:

  1. Nejprve si uvaříme vejce natvrdo, oloupeme a dáme do lednice vychladit.
  2. Kozí sýr nastrouháme na nejjemnějším struhadle, jaké máme, a dáme do mísy.
  3. Přidáme žervé, majonézu a hořčici. Nakonec nastrouháme i vychladnutá vejce a máslo.
  4. Vše promícháme, dochutíme solí, pepřem a přidáme pažitku.
  5. Servírujeme s ředkvičkou a jarní cibulkou.

Slezská zelňačka

Místní speciality někdy dokážou naše chuťové pohárky naprosto okouzlit. To by se mohlo podařit také vynikající zelňačce dle slezské receptury, kterou provoní především kvalitní klobáska. Aby byl pokrm opravdu stylový, měla by tato uzenina pocházet ze stejné lokality jako recept. Vybíráme proto Klobásu dědy Pilčíka z vyhlášeného Řeznictví H+H, s. r. o., vítěze ocenění Regionální potravina v Moravskoslezském kraji. Klobása dědy Pilčíka je naprosto fenomenální. Její receptura je dokonce starší než samotný majitel řeznictví. Obsahuje celých 95 % masa a ucítíte v ní speciální směs koření. A co je pro ni ještě naprosto typické? Že se udí na bukovém dřevě.

Počet porcí: 4 porce

Doba přípravy: 60 minut

Ingredience: 50 g slaniny nebo špeku na kostky, 200 g klobásy dědy Pilčíka z Řeznictví H+H, s. r. o., 1 cibule najemno, 200 g brambor na kostky, 1 lžička kmínu, půl lžíce mleté papriky, 1 l vývaru (kuřecího nebo zeleninového), 350 g kysaného zelí, 200 g zakysané smetany, 1 vejce

Postup:

  1. Do hrnce dáme 2 lžíce oleje, slaninu a klobásu na kolečka a pěkně je orestujeme, aby pustily tuk a změnily barvu.
  2. Přidáme cibuli a opékáme, dokud nebude cibule měkká. Přidáme brambory a opékáme aspoň 2 minuty. Posypeme kořením a lehce orestujeme.
  3. Zalejeme vývarem a vaříme pod pokličkou, dokud brambory nezměknou.
  4. Přidáme zelí bez nálevu a povaříme dalších 10 minut.
  5. Nakonec přidáme smetanu, vejce a provaříme.
  6. Dochutíme solí a pepřem.

Zdroj fotek: www.akademiekvality.cz


publikováno: 29. 4. 2021, v rubrice Výživa a gastronomie
Štítky: maso, vaříme, zelenina

Další články v rubrice Výživa a gastronomie:

Design: Jana Pospíšilová, Kód: Karel Koliš | Prohlášení
(c) Trendy zdraví 2009+